eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milyen sorsra jut a Honvéd Főparancsnokság épülete?

Egy komplex beruházástól esett el a budai Vár, azáltal hogy az I. kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el - mondta az InfoRádiónak a kiemelt fejlesztésekért felelős tárcaközi bizottság alelnöke. Suchman Tamás hozzátette: a fejlesztésre szánt 11 milliárd forintot a gazdasági válság kezelésére fordítják.

Az I. kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el, emiatt nem lehetséges a kormány által tervezett Dísz téri, egykori Honvéd Főparancsnokság és Hadügyminisztérium épületének felújítása. Az erre elkülönített 11 milliárd forintot a gazdasági válság enyhítésére fordítják - mondta az InfoRádiónak a kiemelt fejlesztésekért felelős tárcaközi bizottság alelnöke.

Suchman Tamás hozzátette: a változtatási tilalom a főparancsnokság épületére vonatkozik, ám ezután már nem tudják, mikor születhet döntés a többi tervezett beruházás, többek között a Dísz tér, a Csikós udvar, a Szent György tér rekonstrukciójának megindításáról. Megjegyezte: a változtatási tilalom miatt három évig nem lehet jogerős építési engedélyt kiadni a főparancsnokság épületére, ezzel "meghiúsul" a kormány felújítási és hasznosítási terve.

A beruházásra elkülönített 11 milliárd forintot a gazdasági tárca a kis- és közepes vállalkozások megsegítésére, a pénzügyi válság hatásainak enyhítésére használja majd fel - fűzte hozzá a kiemelt fejlesztésekért felelős tárcaközi bizottság alelnöke.

Miért nem?

A Budavári Önkormányzat polgármesteri kabinetje Suchman Tamás sajtótájékoztatójára közleményében úgy reagált: a kormány bűnbakot keres, amiért a Dísz téri beruházás tervezése kapkodva, ötletelve zajlik. A kabinet szerint az is kiderült, hogy a kormány saját politikai döntéséért, azaz az uniós források átütemezéséért az önkormányzatot teszi felelőssé.

Az önkormányzat a Budapesti Építész Kamara Szakmafelügyeleti Bizottságának állásfoglalásával ért egyet, amely szerint új tervpályázatot kell kiírni az épületre. A kabinet szerint csak így biztosítható, hogy olyan építészeti terv szülessen, amely széles körű szakmai-társadalmi konszenzuson alapul.

Az I. kerületi önkormányzat november 11-i rendkívüli testületi ülésen döntött MDF-es javaslatra a változtatási tilalom bevezetéséről, miután - az önkormányzat közleménye szerint - nem tudtak megegyezni a kormánnyal a beruházásról.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×