eur:
389.38
usd:
363.66
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Medgyessy Péter: Fidesz-MSZP nagykoalíció kell a reformokhoz

A kormány a pénzügyi válság kezelésével nagyban javított saját hitelességén - véli Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki az InfoRádiónak adott interjújában elképzelhetőnek tartott egy Fidesz-MSZP nagykoalíciót a krízis után szükséges reformok elindításához és a gazdasági recesszió megállításához.

Túl vagyunk egy nehéz helyzeten, de előttünk áll még egy nagyobb feladat - mondta az InfoRádiónak a volt miniszterelnök, aki szerint ma Magyarországon nincs gazdasági növekedés és hiányoznak a reformok. Medgyessy Péter úgy véli: mindkettőhöz összefogásra lenne szükség, de nemcsak a régi koalíciós partnereknek és az új besegítőknek, mint az MDF-nek, hanem a kemény ellenzéknek is nagyobb felelősséget kell vállalnia.

Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy komoly tárgyalások kezdődjenek egy olyan nagykoalícióról, amely segíti és támogatja a mély változások végigvitelét Magyarországon. Mindig minden elképzelhető, a politikában nincsenek lehetetlenek - fogalmazott.

Medgyessy Péter szerint arra kéne késztetni és kényszeríteni a szemben álló feleket, hogy saját felelősségük tudatában keressék az együttműködést, és ne csak a PR-ral foglalkozzanak.

Tény, hogy az eddigi programok nem igazán teljesültek, de most új helyzet van - hangsúlyozta a politikus, aki szerint a hiedelmekkel és a félelmekkel ellentétben a kormány képes volt uralni ezt a válságot, és nemzetközi segítséggel, saját erőfeszítéssel, valamint politikai együttműködés keresésével megoldotta a problémákat.

Stabilizálódott a forint helyzete és az ország pozíciója, megnyugodtak a piacok. Mindez növeli a kormány hitelességét, és partnerré emeli a döntéshozókat - mondta Medgyessy Péter.

Euró 2011-ben?

Medgyessy Péter szerint kell adóreform, de ez nem jelentene mindenki számára adócsökkentést. Úgy véli, az adórendszer átalakításával olyan helyzetet kell teremteni, hogy csökkenjen a szürke- és a feketegazdaság aránya. Azok, akik eddig nem fizettek, több adót fizessenek, akik pedig becsülettel fizettek, azok kevesebbet adjanak be az államkasszába - a volt miniszterelnök szerint ez ösztönözné a gazdaságot, még akkor is, ha makroszinten ez nem jelentene adócsökkentést.

Az álmodozások kora véget ért, nem lehet felére csökkenteni az adókat, komolyan kell beszélni a dolgokról, hogy konszenzusra lehessen jutni - mondta a politikus, aki lehetségesnek tartja, hogy akár már 2011-ben euróval fizethetünk. Úgy látja, ehhez megállapodásra kell jutni az unióval, hogy ne két, hanem csak egy évet kelljen eltölteni az euró előszobájában.

Következetesnek kell lenni a mostani gazdaságpolitika mellett, és meg kell mutatni, hogy a magyarok képesek reformokat előkészíteni és elfogadni, és érvényessé tenni a régi mondást: a magyarok a forgóajtóba utolsóként lépnek be, de elsőként jönnek ki - vélekedett a volt kormányfő.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×