eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Személyi igazolványt kaphatnak az újszülöttek

Nyártól az újszülöttek is kapnának személyi igazolványt, sőt utánajárás nélkül azonnal TAJ-kártyát és adóigazolványt is egy törvényjavaslat szerint, így nem kellene kétévente útlevelet csináltatni a gyerekeknek, ha európai uniós országba utaznak - indokolta a tervezett változtatást az InfoRádiónak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, Avarkeszi Dezső.

Egy törvényjavaslat szerint júliustól személyi igazolványt kapnának az újszülöttek is - mondta az InfoRádiónak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára.

Avarkeszi Dezső kifejtette: az uniós országokba már személyi igazolvánnyal lehet utazni, ám mivel ezzel nem rendelkeznek a 14 éven aluliak, nekik ki kellett váltani az útlevelet. Hozzátette: 460 ezer gyermeknek van útlevele, vagyis ebből látszik, hogy van rá igény.

Ha a tervezett változtatás jövő július végén életbe lép, akkor már a 14 éven aluliak is utazhatnak a fényképes személyivel az uniós országokba - hangsúlyozta az államtitkár.

Avarkeszi Dezső szólt arról is, hogy az elképzelés szerint három évente kellene majd cserélni a személyi igazolványt, de ez ingyenes lenne a 14 éven aluliak számára, kivéve, ha elveszítették, vagy megrongálódott. Az igazolvány kiállításának költsége 1300 forint, míg a lakcímkártyára nemcsak a címet, hanem a szülők nevét és elérhetőségét is ráírnák.

A javaslat szerint az újszülöttek automatikusan TAJ-kártyát és adóigazolványt is kapnának - közölte az államtitkár. Mindez azért fontos, mert ha a csecsemő megbetegszik, 30 napig lehet csak az anya TAJ-számát felhasználni, azonban utána már nem - fejtette ki.

Az Országgyűlés még decemberben szavazhat a javaslatról, és ha elfogadják, jövő július 28-án lép életbe.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×