eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Parragh László: Versenyhátrányt jelentenek a magas adóterhek

Szomszédaink jobb eséllyel küzdenek a válság ellen, mint mi, mivel náluk alacsonyabbak az adóterhek - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az múlt héten a részvételével megalapított Reformszövetség februárra készíti el javaslatait a gazdaság átalakítására.

Ha nem reformáljuk meg az országot, nem alakítjuk át a gazdaság struktúráit, akkor előbb-utóbb komoly bajba kerülünk - mondta az InfoRádióban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKI) elnöke. Hozzátette: ennek érdekében februárra készíti el javaslatait a Reformszövetség.

A múlt héten alakult testület munkájában az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia volt és jelenlegi elnökei vesznek részt.

A szövetségnek lesznek meghívott tagjai is: olyanok, akik az életük során kiemelkedőt alkottak a saját szakterületükön. Õket kérik meg arra, mondják el, szerintük miként kellene cselekedni a gazdaság különböző területein - vázolta az MKI elnöke.

Parragh László kifejtette: céljuk a legfontosabb alapelvek megvitatása, átgondolása. Februárban a javaslatot leteszik a pártok asztalára, és bevonják a közvéleményt is a program megvitatásába. Leszögezte: nem akarnak politizálni. Szakpolitikai anyagokat készítenek, de politikai szerepet nem vállalnak, csupán a véleményüket szeretnénk elmondani.

Adótörvényeket év közben is lehet módosítani

Parragh László nem biztos benne, hogy a költségvetés jelenlegi változata kihúzza év végéig, mert a világ olyan gyorsan változik.

Az Aréna vendége szerint az adótörvényeket év közben is lehet módosítani, erre azonban ő nem lát politikai akaratot. Szerinte ugyanakkor a költségvetés kiadási oldala egyéves távlatban rendben van. Nagyobb adócsökkentés nagyobb társadalmi feszültségekhez vezetett volna, így azt jobban elő kellett volna készíteni - vélekedik.

Az MKI elnöke szerint csökkenteni kellene az élőmunka adóterhelését. Igaz ugyanakkor, hogy válság van és a biztonság fontosabb, ezért nem lehet adót csökkenteni, de Magyarország "nem lebeg, mint Mohamed koporsója, ég és föld között", hanem más országokkal versenyez - figyelmeztetett Parragh László.

Elmondta, hogy a jelenlegi terhelés mellett a magyar cégeknek sokkal nehezebb lesz fenntartani a pozícióikat. Meggyőződése, hogy ha az adókörnyezet jobb lenne, akkor a multik nem hazai üzemeiket zárnák be. Parragh László rámutatott: amikor szomszédaink alacsonyabb adóteherrel működtetik a gazdaságukat, jobb eséllyel küzdenek a válság ellen, mint mi.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×