eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jövő héten dönt a közgyűlés a budapesti közüzemi díjakról

Budapesten jövőre a csatornahasználat díja 9,9 százalékkal, a szemétdíj 14,1 százalékkal, a szennyvízszippantás díja 7 százalékkal, a kéményseprés díja 7 százalékkal, a temetkezési díjak pedig maximum 4 százalékkal drágulhatnak, ha a Főpolgármesteri Kabinet kedden elfogadott javaslatát a jövő héten jóváhagyja a Fővárosi Közgyűlés is - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a csatornázási művek a díjemelés mértékét elsősorban csatornaépítési és egyéb fejlesztési költségeivel indokolta. Szerintük a javasolt díjemelés háztartásonként havi 237 forint többletkiadást jelent. A budapesti csatornadíj ezzel együtt is az egyik legalacsonyabb az európai nagyvárosok között - tette hozzá.

A kabinet ülésén elhangzott, hogy a teljes körű szennyvíztisztítás és Budapest teljes csatornázásának eléréséig a következő években is hasonló mértékű díjemelés várható, hiszen a környezetvédelmi létesítmények fenntartása többletköltséget jelent a fogyasztóknak.

A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a szemétdíj emelése egy háztartásnak, családi házas övezetben, egy 110 literes tárolóedény heti egyszeri ürítése mellett havonta átlagosan 300 forintos többletkiadást jelent. A díjemelés mértékét az infláció, valamint az energiaköltségek növekedése mellett elsősorban környezetvédelmi többletfeladatokkal indokolta a közterület-fenntartó zrt.

A díj fedezetet teremt arra, hogy a szelektív zöldhulladék gyűjtését kiterjesszék, a jelenlegi 903 szelektív gyűjtősziget mellett további kétszázat hozzanak létre és a lomtalanításnál a veszélyes hulladékokat külön gyűjtsék.

Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezte, hogy a közterület-fenntartó zrt. jövőre 270 millió forintot fizessen be a fővárosi díjkompenzációs keretbe, amelyből a Hálózat Alapítvány a rászoruló fogyasztókat segíti.

A fővárosi kéménysepréssel foglalkozó társaság a 7 százalékos díjemelést az infláció mellett a kémények használatával összefüggő, fokozott ellenőrzési tevékenységével indokolta. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. javaslata szerint a temetkezési díjtételek összességében 2,4-4 százalék között emelkednek jövőre. Ez a kegyeleti szolgáltatások hatósági és szabadáras tételeinek átlagos változásából adódik - fűzte hozzá Nyáry Krisztián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×