eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Magyarország akkor is lép, ha Pozsony nem - a nap legfontosabb hírei

A magyar kormány 30 napon belül kidolgozza a szükséges határozatokat az anyanyelvi oktatás és a kisebbségek jogainak kezelése területén is - közölte a miniszterelnök az általa kezdeményezett ötpárti találkozó után a parlamentben. Gyurcsány Ferenc elmondta: a szerdai kormányülésen az illetékes minisztereknek kiosztja a feladatokat, hogy indítsák el a jogszabályalkotást a szlovák kormányfőnek szombaton átadott hatpontos magyar javaslat alapján.

A Fidesz továbbra is a Dunaszerdahelyen történtek és a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma ügyének kivizsgálását követeli. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt mondta: a két kormányfő szombati közös nyilatkozatából ezek a kérdések kimaradtak, így továbbra is fontosnak tartják a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló, általuk benyújtott, politikai nyilatkozattervezet elfogadását. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a konszenzus érdekében nyitottak a tartalmi változtatásokra. Közben Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke bejelentette: december 3-án egyeztetne a két ország viszonyáról a szlovák házelnökkel.

Elfogadta az Országgyűlés a plafontörvényt

Elfogadta a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényt az Országgyűlés. Az SZDSZ által kezdeményezett jogszabályra 214-en szavaztak igennel, 160-an nemmel, két képviselő tartózkodott. Az úgynevezett plafontörvény rögzíti a költségvetés kiadási főösszegét, létrehozza a Költségvetési Tanácsot, valamint a Stabilitási és Reformalapot. A jogszabály kimondja: a költségvetés kiadási főösszegének 2009-re tervezett értéke nem lehet az ideinél magasabb, 2010-ben és 2011-ben pedig legfeljebb a GDP-növekedés várható mértékének felével emelkedhet.

Bizottsági nem a bankmentő csomagra

Elutasította a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A testületben csak a szocialista képviselők támogatták a tervezetet, amely alapján az idei költségvetést is módosítani kellett volna. A javaslatra nemmel szavazó ellenzéki politikusok alkotmányossági szempontból is aggályosnak találták a "bankmentő csomag" néven ismertté vált előterjesztést, emellett úgy vélték, hogy az túlzott jogokat adna az államnak a pénzintézetek irányításában. Veres János pénzügyminiszter az ülés után azt mondta: a kormány az általános vita során kész módosítani néhány ponton a tervezett új törvényt.

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán literenként négy forinttal csökkenti a benzin, és hat forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát a MOL - közölte a portfolio.hu elemzője. Baráth Szabolcs az InfoRádióban elmondta: az üzemanyagtöltő állomásokon a benzinért átlagosan 254, a gázolajért 281 forintot kérnek majd.

Egységes Budapesti Bérletet terveznek

Támogatta az Egységes Budapesti Bérlet tervezetét a Főpolgármesteri Kabinet - közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus az InfoRádióban elmondta: a Budapest határain belül vonatra, távolsági buszra és a BKV járataira is érvényes, a jelenlegi BKV-bérletet felváltó szelvény havi 9 ezer forintba kerülhet január 1-től. Hozzátette: a bérlet bevezetéséről várhatóan csütörtöki ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Egymilliónál több látogató a Balatonnál

Az idei év első kilenc hónapjában több mint egymillió ember kereste fel a Balatont, a turisták négymillió vendégéjszakát töltöttek el az üdülőrégióban - közölte a Magyar Turizmus Zrt. elnöke. Niklai Ákos, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság szezonértékelő rendezvénye után az InfoRádióban elmondta: ez átlagosan 0,8 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hozzátette: szeptember végéig a régió kereskedelmi szálláshelyeinek bevétele 18 milliárd forint volt, ami 3,3 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Megalakult a Fiatal Kutatók Testülete

Megalakult a Fiatal Kutatók Testülete - jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József elmondta: a kezdeményezés célja, hogy a tehetséges fiatalok érdemi módon kapcsolódjanak be az Akadémia munkájába. Hangsúlyozta: jövőre az akadémiai kutatóintézetekben 4-6 státuszt létesítenek fiatal, kiemelkedő eredményeket felmutató kutatók számára, akik az átlagosnál magasabb bért kapnak, és külön keretet biztosítanak számukra eszközvásárlásra, valamint a megfelelő kutatási feltételek biztosítására.

Újabb elbocsátások a Citigroupnál

Újabb, mintegy 53 ezer állást szüntet meg az amerikai Citigroup; a világ legnagyobb bevételű kereskedelmibank-csoportja jelentős veszteségeivel indokolta a döntést. A csoport honlapján közölt tervekről még tárgyalnak az alkalmazottakkal. A Citigroup október közepén 2,815 milliárd dolláros adózott veszteséget jelentett a harmadik negyedévről. Egy évvel korábban - ugyanebben az időszakban - több mint kétmilliárd dollár nyeresége volt a cégnek.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×