eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pszichiátriai betegek alkotásai az Akadémián

Megjelenik-e a pszichiátriai betegség a kezelés közben született műalkotáson? - ez az egyik kérdés, amelyre választ kaphatnak kutatók az Országos Pszichiátriai Intézet mintegy ezer festményből és rajzból álló gyűjteményének elemzésével. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta: az Akadémia gondozásába került gyűjteményből készülő időszakos tárlatok a nagyközönség számára is látogathatók lesznek.

Mind a művészettörténet, mind pedig az orvostudomány számára kutatás tárgya lehet ez a gyűjtemény - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, miután bejelentették: az intézet Teréz körúti épületében állítják ki az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) műalkotásait.

Pálinkás József hozzátette: az Egészségügyi Minisztérium 10 millió forintot biztosít a műtárgyak megfelelő tárolására.

A közel ezer darabból álló gyűjtemény szakmai kezelése az Akadémia művészettörténeti intézetének feladata, míg feltárását egy nemzetközi tanács felügyeli.

Pálinkás József elmondta: a műtárgyak egy része híres művészek alkotásai, így például Nemes Lampérth József, Zórád Géza és Pál István egy-egy festményét is kiállítják.

Vannak terápiás önkifejezés céljából született festmények és rajzok is a gyűjteményben - tette hozzá az Akadémia elnöke, aki hangsúlyozta: az alkotók kórtörténetét a minisztérium egyik háttérintézményében helyezték el, így teljes mértékben betartják az adatvédelmi szabályokat.

A gyűjtemény tükrözi a művészeti kifejezésmód és a pszichiátriai problémák közötti összefüggést - mondta Pálinkás József, aki szerint épen ezért nem pusztán művészeti anyagról van szó.

A gyűjtemény a nagyközönség számára is látogatható lesz, mert ahogy azt az Akadémia elnöke elmondta, december végétől, január elejétől tervezik, hogy időszakos nyilvános tárlatok formájában nyitják meg a kiállítást.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×