eur:
389.91
usd:
362.03
bux:
68420.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán: "A válságövezet a miniszterelnök asztalánál kezdődik"

A Fidesz továbbra is jelentős adócsökkentést szeretne egy új gazdaságpolitikán belül, mert a kormány már képtelen a válság kezelésére, és nem is érti a baj okát - mondta az InfoRádiónak Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint Magyarországra a legnagyobb veszélyt nem a pénzügyi válság, hanem annak következménye jelenti; mivel a gazdaság gyenge, könnyen veszélybe kerül az emberek munkahelye, megtakarítása.

Magyarországra a legnagyobb veszélyt nem a pénzügyi válság, hanem annak következménye jelenti; mivel a gazdaság gyenge, könnyen veszélybe kerül az emberek munkahelye, megtakarítása - mondta az InfoRádiónaka Fidesz elnöke. Orbán Viktor kiemelte: az a legfontosabb, hogy a magyar válságkezelő program a munkahelyek megvédésére összpontosítson.

A volt kormányfő szerint az MSZP tizenkét pontos javaslata a jól csengő név mögött valójában egy gigantikus megszorító csomag: megint az emberekkel akarják megfizettetni a válság árát. A kormánynak mindenről csak és kizárólag az jut eszébe, hogyan lehet az emberektől pénzt elvenni - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

"A magyar gazdaság emberekből áll, a magyar gazdaság biztonsága a családok biztonsága. Ha a miniszterelnök elveszi az emberektől a pénzüket, akkor nem biztonságban lesznek, hanem még mélyebb válságban" - mondta Orbán Viktor.

Az adócsökkentés lehet a megoldás

Az ellenzéki pártelnök úgy véli: a magyar gazdaság baja az, hogy az azt működtető vállalkozások nem vagy csak nagyon drágán jutnak hitelhez. Éppen ezért ilyenkor pénzt kell pumpálni a gazdaságba, nem kivonni azt. Magyarországon, miután az államnak nincs elegendő forrása, a megoldás a gyors és jelentős adócsökkentés lehet - tette hozzá.

A Fidesz elnöke úgy látja, hogy az adócsökkentés forrása a gazdasági növekedés lehet, ha ugyanis a pénz a vállalkozásoknál marad, több lesz a beruházás, ezáltal a munkahely és a bevétel is. A kormány képtelen a válság kezelésére, és nem is érti a baj okát - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Elsősorban a munkát terhelő járulékokat kellene csökkenteni, ha pedig ez nem történik meg, akkor a kormányzatnak vállalnia kell a felelősséget a több tízezer munkahely megszűnéséért - mondta a volt miniszterelnök.

A költségvetésről szólva kiemelte: a törvény, amit a kormány végül visszavont, tele volt hazugságokkal, olyan számokkal, amelyekről mindenki tudta, hogy valótlanok.

Orbán Viktor megerősítette, hogy elmegy a globális pénzügyi válság ügyében szombatra összehívott nemzeti csúcstalálkozóra, mert - mint fogalmazott - össze kell fogni a kormány újabb megszorító csomagja ellen.

"A válságövezet a miniszterelnök asztalánál kezdődik"

"Be kell látnunk, hogy nálunk a válságövezet a miniszterelnök asztalánál kezdődik" - tette hozzá a Fidesz elnöke, és kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy a megszorító csomag alkalmazása, a munkahelyek felszámolása helyett azok megvédéséért tegyen a kormány.

Orbán Viktor közölte: egy gazdasági válság közepén a legnagyobb kincs a hitelesség, de magyar kormány ezzel ma nem rendelkezik. "Az ország hullámok között próbál a felszínen maradni, egy nagy kő van a nyakában, úgy hívják: miniszterelnök. De ki fogunk úszni így is, bátran állíthatom" - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

A teljes interjú szerkesztett változatát elolvashatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
×
×
×
×