eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lövétei: A nemzeti csúcs nem helyettesíti a parlamenti pártok munkáját

Döntések csak a kormányban és a parlamentben születhetnek, a miniszterelnök által meghirdetett nemzeti csúcstalálkozó nem helyettesítheti a parlamenti pártok munkáját - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Lövétei István hozzátette: a szombati tanácskozás csak javaslatokat tehet a törvényhozásnak, egyéb hatásköre nincs.

A nemzeti csúcstalálkozó nem helyettesíti a parlamenti pártok munkáját, de nem lehet értelmetlen a parlamenti munka szempontjából sem - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Lövétei István szerint a parlamentben kell folynia a dolog jogi részének, vagyis az országgyűlésben dől el, hogy milyen kormányzati politikához és milyen törvényekhez mekkora felhatalmazást kap a kormány. Hangsúlyozta: a döntő pont a költségvetés megszavazása, az pedig a parlament jogkörébe tartozik.

Nem jogi, hanem politikai kérdés, hogy a kormányzati szándékokat elősegítő javaslatokat elfogadnak-e szélesebb körben, és ezt a parlamenti szereplők elé tárják - fejtette ki Lövétei István.

Az alkotmányjogász kiemelte: a szombati tanácskozás csak javaslatokat tehet a törvényhozásnak, más hatásköre nincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×