eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

MSZP-ideológia: 1956 a baloldal origója

Késve, de elkészült az MSZP ideológiai programja, amelyet eredetileg tavaly szeptemberig kellett volna vitára bocsátania az összeállítását végző, Hiller István vezette testületnek. A dolgozat a baloldal origójaként hivatkozik 1956-ra - írja a Népszabadság.

A Népszabadság arról ír, hogy elkészült az MSZP ideológiai programja. A lap birtokába került dokumentum a baloldal origójaként hivatkozik 1956-ra, a környezetvédelmet és az oktatást kiemelkedően fontosnak minősíti, de úgy fogalmaz, a reformokat jelenleg nem lehet végrehajtani, mert a társadalom nem érti azokat. A Hiller István vezette testületnek tavaly szeptemberig kellett volna vitára bocsátania az új alapprogramot, a késés azonban nem számít, hiszen a napokban végleges formát öltött vitaanyagot a jövő évi tisztújító kongresszuson kívánják bemutatni. A harminckét oldalas dolgozat a Haza és Haladás, a XXI. századi magyar szociáldemokrácia címet viseli.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy fejvesztettség, baloldali roma belháború jelei mutatkoznak az Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ) irányító Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) választási szövetségében. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség által nemrégiben gyanúsítottként kihallgatott Kolompár Orbán OCÖ-elnöki széke megingott, miután egyik baloldali szövetségese, Teleki László (MSZP) és köre akcióba kezdett ellene. A szocialista honatyát a cigány önkormányzatba bejuttató EURIFE ugyanis kezdeményezte egy rendkívüli OCÖ-közgyűlés összehívását, ahol Kolompárnak, az önkormányzat és az MCF elnökének be kellene számolnia az ellene és kiskunmajsai civil szervezete ellen folyó eljárásokról.

Az index.hu arról ír, hogy a magyar származású amerikai informatikus üzletember, Charles Simonyi a Szojuz TMA-14 legénységével együtt vesz részt előkészítő kiképzésen, tavasszal ugyanis újra az ISS nemzetközi űrállomásra indul. Ezzel Charles Simonyi lesz az első űrturista, aki dupláz: 2007 áprilisában tizenhárom napot töltött az ISS-en. Akkor 25 millió dollárt fizetett az utazásért, a mostani küldetés árát egyelőre nem lehet tudni.A Népszabadság arról ír, hogy veszélyben a garantál bérminimum. A minimálbér befagyasztása, a garantált bérminimum intézményének megszüntetése központi kérdés lesz a jövő évi bérajánlásról hamarosan kezdődő tárgyalásokon az OÉT-ben. Prognosztizálható, hogy lesznek munkavállalói csoportok, amelyek a sztrájktól sem riadnak vissza, hogy kikényszerítsék követelésüket. Vers János pénzügyminiszter már átnyújtotta Szili Katalin házelnöknek a költségvetési tervezetet. Ebből kiderül, hogy a kormány jövőre 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számolva 2,4 százalékos reálbér-emelkedést, illetve 6,8 százalékos bruttó béremelést tervez. Arról viszont nincs információt a lapnak, hogy a kormány ezek alapján milyen konkrét bérajánlatot terjeszt a szociális partnerek elé.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy sztrájkbizottságot alakít a Postások Független érdekvédelmi Szövetsége, ha a Magyar Posta Zrt. nem garantálja, hogy Budapesten kívül más városokban már nem bízza vállalkozókra a levélposta-forgalmi szolgáltatást. Nem kapott ugyanis egyértelmű, megnyugtató válaszokat a vállalat vezetésével folytatott keddi tárgyaláson a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége. Az érdekvédők azt kérdezték: a Magyar Posta milyen alapon, milyen garanciákkal, hány körzetben bízza vállalkozókra - egyelőre csak Budapesten - az egyszerű levelek kézbesítését. Ha az érdekvédők nem kapnak megnyugtató választ, sztrájkbizottságot alakítanak.

Az index.hu-n arról lehet olvasni, hogy a tavasszal közölt előzetes adatnál is lényegesen kisebb volt 2007-ben az államháztartási deficit - ez derül ki a KSH ma (szerdán) közzétett publikációjából. A 2007-es költségvetés még 6,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt állított maga elé, a kormány szépen fokozatosan, két-háromhavonta mérsékelte a deficitprognózisát, aztán az Eurostatnak idén tavasszal küldött jelentésben 5,5 százalékos előzetes hiányszámot közölt. Most pedig már az látszik, kerek 5 százalékos volt a deficit tavaly. A 6,8 százalékos eredeti terv és az 5 százalékos tényadat közötti horribilis különbség, a differencia forintban kifejezve durván 450 milliárdos. A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy ugyan jól jött a tb-alap megtakarításából származó 3,8 milliárd forint a kórházaknak, ám a váratlan pénz felborította a várólistákat. Ugyanis ha a tervezhető műtétre a soron következő beteg éppen nem ért rá, megelőzte őt a mögötte lévő. Ám ha a kórház értesítette a beteget, nem kell tartania az Egészségbiztosítási Felügyelet szankciójától. A váratlanul jött pénzt csak augusztusban és szeptemberben költhették el, ám ha a soron következő beteg nem tudta vállalni a műtétet, megelőzte őt a mögötte lévő, emiatt tartanak az Egészségbiztosítási Felügyelet szankciójától. Ha a kórház az előre hozott lehetőségről értesítette a beteget, az intézmény jogszerűen járt el - állítja Kiss Norbert, a felügyelet főosztályvezetője.

A szlovák gazdaság legfőbb pillérét jelentő autóipar is kezdi már érezni a pénzügyi válság hatásait - írja a Napi Gazdaság. Egyelőre csak a beszállítói kör egy része jelezte, hogy csökkennek a megrendelések. A három autógyár, a pozsonyi Volkswagen Slovensko, a nagyszombati PSA Peugeot-Citroën és a zsolnai Kia Motors eddig nem közölte, hogy lefelé módosítaná éves tervét. A beszállító cégek nem árulták el, mekkora visszaeséssel számolnak, de kijelentették: ha a helyzet tartóssá válik, elbocsátásokra is sor kerülhet.

Az penzcentrum.hu-n az APEH körül kirobbant botrányokról ír. A múlt héten kipattant botrány, miszerint éppen kétmillió forint kenőpénz elfogadása közben füleltek le egy APEH-es osztályvezetőt, nem vet túl jó fényt a hatóságra. Ennek kapcsán Szikora János elnök, azt mondta, hogy az adóhatóság munkatársai elítélik a korrupció minden formáját. A kirobbant botrány kapcsán talán az egyik legfontosabb intézkedés, amit el kell ismerni, már régen meg kellett volna tenni, hogy az igazgatóságon belül egységes szervezeti irányítás alá kerülnek a vagyonosodási vizsgálatok. Eddig ugyanis az összes szja-ellenőrzéssel foglalkozó osztály végzett vagyonosodási vizsgálatot, az egységes irányítás, vagy az ellenőrzések összefogása viszont nem történt meg

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×