eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány: Orbán Viktor ismét veszteni fog

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor a 2006-os országgyűlési választáshoz hasonlóan ismét veszíteni fog, mert akkor is tévedett, és most is a "régi lemezt nyomja". A miniszterelnök ezt az atv.hu internetes oldal szerdai fórumán annak kapcsán írta, hogy a Fidesz elnöke kedden a következő választásról úgy nyilatkozott: illúziója ne legyen senkinek, ugyanaz fog történni, mint 2006-ban, "hazudoznak", meghamisítják, eltitkolják az adatokat, "közben valami alamizsnát, üveggyöngyöket szétszórnak az emberek között, hogy egyenként vásárolják meg politikai szavazataikat", és közben elmondják, hogy borzasztó következményekkel járna, ha a Fidesz vagy annak elnöke kapna bizalmat az emberektől.

A kormányfő szerint Orbán Viktornak nincs túl elemző gondolkodása. "Szerintem azért (is) bukta el az előző választásokat, mert azt hitte, hogy azok éppen olyanok lesznek, mint a korábbiak. Tévedett, vesztett. Most is azt fog" - írta a kérdésre válaszolva az online fórumon.

Kitért arra is, hogy a Fidesz összegabalyodott a szélsőjobbal, mert Orbán Viktor el akarja kerülni, hogy tőle jobbra legyen politikai erő. Így inkább engedi megfertőzni az egész jobbközepet - tette hozzá. Mint írta, "ez stratégiai, történelmi hiba, sőt, bűn".

Arra a kérdése, hogy szerinte Orbán Viktor elmegy-e a Magyar Tarka! szombati rendezvényére, úgy reagált: "Amikor kellett volna, akkor nem jött, sőt, csendben maradt. Nem aláírni nehéz, hanem megszakítani a kapcsolatot a Jobbikkal, azt láthatólag nem teszi. Orbán legfeljebb prédikálja a vizet, de szemérmetlenül bort, sőt tablettás bort iszik".

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt írta: ha most lennének a 2010-es választások, azt üzenné a legnagyobb ellenzéki pártnak és vezetőjének, hogy "később már rosszabb lenne az esélye, de ne meneküljön, mert a gyávaság nem politikusi erény, és férfiatlan is".

"Költségvetési történelmet írunk"

Az SZDSZ támogatásával szeretné a szocialista kormány elfogadtatni a költségvetést - válaszolta egy kérdésre a miniszterelnök. Közölte: szerinte a parlament elfogadja az adótörvényeket és a költségvetést.

A miniszterelnök "nem boldog attól az ötlettől", hogy a 13. havi nyugdíjakat építsék be a nyugdíjalapba. Szerinte, ha ez történne, akkor az új nyugdíjasok megijednének, hogy nekik már nem fog járni ez a kifizetés.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: a kormány nem támogatja a minimálbér megadóztatását, mert ha megtenné, akkor nagyjából 12 ezer forinttal csökkenne havonta a legkisebb jövedelműek bére.

Kizártnak nevezte, hogy már idén teljesüljenek a maastrichti kritériumokat, de mint kiemelte, ez jövőre már meglesz, "ezzel költségvetési történelmet írunk".

A miniszterelnök írt arról is, hogy a nemzetközi gazdasági válság közvetlen hatásával nem számol a kormány, de a növekedés csökkenhet, a kamatok növekedhetnek. "Amerika influenzás, mi itt Európában egyelőre csak szénanáthától szenvedünk."

Gyurcsány Ferenctől azt is megkérdezték az online fórumon, igaz-e, hogy két-három hete egy viharos elnökségi ülésen felvetette a lemondását. A kormányfő erre úgy reagált: "ugyan...".

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×