eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Török: Az SZDSZ-t nagy nyomás alá helyezheti a Fidesz

A Vision Consulting igazgatója szerint csak akkor lehet sikeres a Fidesz parlament feloszlatására vonatkozó kezdeményezése, amennyiben az MSZP és az SZDSZ közötti viszony a jelenleginél feszültebbé válik. Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a szabad demokratákat nagy nyomás alá lehet helyezni egy ilyen javaslattal.

A Fidesz elnöke szerint a parlament feloszlatása lenne a legjobb kiút az ország jelenlegi helyzetéből Orbán Viktor a legnagyobb ellenzéki párt elnökségi ülése után azt mondta: tárgyaltak erről a lehetőségről, de végleges véleményt a Fidesz-frakció hétfői évadnyitó ülésén nyilvánítanak az ügyben, így határozati javaslatukat is leghamarabb hétfőn nyújthatják be a parlamentnek. Egyelőre azonban nem biztos, hogy meg is teszik, elképzelhető, hogy a beterjesztéssel megvárják az ellenzéki pártok jövő csütörtöki egyeztetését, hogy ott a tárgyalási pozíciójukat javítsák ezzel.

Török Gábor politikai elemző már a hét elején beszélt az InfoRádióban a kezdeményezés lehetőségéről. Akkor azt mondta, a beterjesztésnek szinte semmilyen akadálya nincs, ahhoz ugyanis a parlament egyötödének támogatása sem szükséges, így akár hetente is benyújthatja a határozati javaslatot.

Hogy eddig miért nem tette meg, annak az elemző szerint több oka is lehet. Egyrészt vizsgálni lehet, érdeke-e a Fidesznek az előrehozott választást, de ha ezt nem is vitatjuk, akkor is lehetséges, hogy a legnagyobb ellenzéki párt kivár, a kezdeményezés ugyanis akkor lehet sikeres, ha az SZDSZ már eléggé eltávolodott az MSZP-től. Mint mondta, a két párt közötti konfliktusnak eszkalálódnia kell.

Az Országgyűlés feloszlatásához az összes parlamenti képviselő fele, plusz egy szavazat, azaz 194 voks kell. A szocialisták 187 aktív képviselővel rendelkeznek, de az MSZP a független Gyenesei István szavazatára is számíthatnak, mivel a honatya a kormány tagja. Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász szerint a javaslatnak az összes előszűrőn keresztül kell mennie, így például a napirendre vételéről is szavazni kell.

Lövétei István hangsúlyozta: az előterjesztésnek "végig kell mennie" a Ház belső döntéshozatali folyamatán, azaz megtárgyalják az illetékes bizottságok, ezt követően pedig még a napirendre vételről is dönt az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×