eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Századvég-Forsense: nőtt az MSZP támogatottsága

Az összes megkérdezett 45 százaléka, a Fidesz-szavazóknak pedig 83 százaléka szerint egy előrehozott választás kiírása lenne a legjobb megoldás a jelenlegi politikai helyzetben - derül ki a Századvég és a Forsense legfrissebb felméréséből, amiből az is kiolvasható, hogy nőtt az MSZP támogatottsága.

A felmérés szerint viszonylag magas, 19 százalékos az MSZP kisebbségi kormányzásának a támogatottsága, a koalíció helyreállását a megkérdezettek 20 százaléka támogatta, vagyis a felmérésben résztevők 39 százaléka azt szeretné, ha az MSZP kormányozna tovább.

Az összes megkérdezett mindössze 7 százaléka váltaná le Gyurcsány Ferencet, és tartaná jónak, ha egy másik kormányfővel helyre állna az MSZP-SZDSZ koalíció.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferencet vagy Orbán Viktort tartja-e alkalmasabbnak a miniszterelnöki poszt betöltésére, a megkérdezettek 33 százaléka a Fidesz elnökét, 27 százalékuk pedig a jelenlegi miniszterelnököt nevezte meg. Ugyanakkor 31 százalék mondta azt, hogy egyikük sem alkalmas a posztra.

Azok közül, akik egy MSZP vezette kormányt támogatnának, 27 százaléknyian voltak azok, akik a kabinet élén Gyurcsány Ferencet látnák szívesebben, és 12 százaléknyian voltak azok, akik úgy vélik, jobb lenne, ha új miniszterelnök irányítaná a kormányt, legyen az akár kisebbségi, akár koalíciós. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az MSZP képes 2010-ig önállóan kormányozni, és 41 százalékuk vélekedik ezzel ellentétesen.

Ezzel egy időben rekordszintre - 42 százalékra - nőtt azok aránya, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon.

Feljövőben az MSZP

A Századvég-Forsense közös felmérésből kiderült az is: a Fidesz támogatottsága júliushoz képest enyhén csökkent, így most megegyezik a nyár elején mért értékkel, vagyis 25 százalékon áll a legnagyobb ellenzéki párt.

Az MSZP támogatottsága ugyanakkor 13-ról 18 százalékra emelkedett. "Feltételezhető, hogy az MSZP nem új támogatókat szerzett, hanem a korábban eltávolodott szimpatizánsok egy részét tudja újra maga köré gyűjteni" - olvasható a kutatók elemzésében.

Megjegyzik: az adatfelvétel ideje egybeesett Gyurcsány Ferenc Megegyezés című adócsökkentési programjának bejelentésével, az erős médiavisszhangot kapott írás így valószínűleg képes volt az MSZP rejtőzködő szavazóinak egy részét visszacsábítani a kormánypárthoz.

Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF 2 százalékon áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×