eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hova lett az SZDSZ kompromisszumkészsége?

Három hónap alatt jelentősen csökkent az SZDSZ elnökének kompromisszumkészsége. Fodor Gábor a júniusi tisztújításon még azzal kampányolt, hogy Kóka János ultimátumpolitikája helyett párbeszédre van szükség, mostanra viszont ő sem hajlandó tárgyalni a szocialistákkal, csak egy szakértői kormányról.

Az SZDSZ elnöke a párt júniusi megismételt tisztújító küldöttgyűlésén pont azt a politikát hányta legnagyobb riválisa, az akkori elnök, Kóka János szemére, amit most maga is követ. Fodor Gábor bő három hónapja azt mondta: nem szabad ultimátumokat adni a szocialistáknak, hanem tárgyalni kell velük.

"Amit János ajánl nektek, az SZDSZ-nek és az országnak: az ultimátumok politikája. Vagy létrejön az egykulcsos adó, megvalósul az ezermilliárdos adócsökkentés vagy az SZDSZ nem szavazza meg a költségvetést, ezután pedig előrehozott választásokon mérkőzhet meg az ő vezetésével a parlamentbe jutásért. János politikája nem a párbeszéd és az építkezés politikája, hanem az ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatásoké: vagy lenyomjuk a követeléseinket az MSZP torkán, vagy jöjjön Orbán Viktor kétharmados győzelme" - mondta akkor Fodor Gábor.

Fodor Gábor ezzel szemben mostanra változtatott politikáján, és épphogy ő az, aki ultimátumot ad a szocialistáknak. Igaz, ehhez az is kellett, hogy az MSZP előálljon egy programmal, amit véleményezni lehet. Az SZDSZ pedig elutasította a Megegyezés című dokumentumot.

A szocialisták mindezek után tárgyalásra hívták a szabad demokratákat, Fodor Gábor viszont közölte, a programról nem tárgyalnak. Most azt mondja: "elfogadjuk, de világossá szeretném tenni, hogy amiről tárgyalni kívánunk, az a szakértői kormány ügye.

A szakértői kormány mellett időközben felvetődött a parlament feloszlatása, és az előrehozott választások kérdése is. Bárhogy is lesz, a fordulathoz az ellenzéknek szüksége lesz az SZDSZ szavazatára is.

Kérdéses viszont, hogy a szabad demokrata frakció tud-e egyhangúlag szavazni, még úgy is, hogy júniusban Kóka János egységet kért. A frakcióvezető akkor azt mondta: "a verseny lezárult, most eljött az együttműködés ideje. Javaslom, hogy most, ezen a pulpituson fogadjuk meg közösen, hogy fogjunk össze holnaptól, egyesítsük a csapatainkat, a politikánkat, és vigyük be a liberálisokat az Európai Parlamentbe." A frakcióból azonban többen nem értenek egyet a szakértői kormány felállításával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×