eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ha megegyeznek az önkormányzatok, átadhatják a Megyeri hidat

Átadhatják Magyarország legújabb hídját, hiszen a Szentendre és Szigetmonostor között évek óta folyó tárgyalások hamarosan megegyezésre vezethetnek: a két önkormányzat megállapodhat arról, hol épüljön fel az úgynevezett kis híd. A Megyeri híddal kapcsolatban ugyanakkor egyre több kérdés vetődik fel.

Mégsem lesz szellemhíd Magyarország legújabb hídja, hiszen az évek óta tartó tárgyalások, ha nem is kompromisszumot, de mindenesetre valamifajta megegyezést sejtetnek. A Megyeri hidat ugyanis csak akkor lehet forgalomba helyezni, ha a felépül mellette egy úgynevezett kis híd, ami Szigetmonostort és Szentendrét kötné össze.

Erre azért van szükség, mert a Megyeri hídról egy lehajtó építése túlzott többletköltséggel járt volna - mondta az InfoRádiónak Szigetmonostor polgármestere. Molnár Zsolt hozzátette: a kis híd helyét kell megtalálni, ez ügyben tárgyalnak évek óta Szentendre város önkormányzatával.

Két változat

Leginkább a Határ csárdai helyszín felelne meg, hiszen megfelelő távolságban van a vízbázis- és a természetvédelmi terület határától is, a kishidat azonban itt szeretné a legkevésbé felépíteni Szentendre - mondta a polgármester.

A Postás strand közelében még meg lehetne építeni a hidat, ez azonban a legdélebbi pont, ahol elkészülhet az átkelő - fűzte hozzá Molnár Zsolt, megjegyezve: Szigetmonostor önkormányzata kompromisszumra kész, és várja a szentendrei testület döntését.

Szentendre polgármestere, Dietz Ferenc az InfoRádiónak elmondta: a keddi testületi ülésen napirendre került a jövőbeni kis híd helyének meghatározása. Négy variációról tárgyaltak, melyből az úgynevezett A és D tervet fogadták el.

Az A variáció értelmében a Határ csárda magasságában egy gyalogos, kerékpáros híd kerülne megépítésre, a D változat szerint a strandtól délre kerülne az átkelő - mondta a Diezt Ferenc.

A szentendrei polgármester közölte: most Szigetmonostor önkormányzatának kell végiggondolnia a lehetőségeket. Dietz Ferenc bízik abban, hogy a hét második felében elindulhatnak a háromoldalú tárgyalások Szigetmonostor, Szentendre és Csepi Lajos szakállamtitkár között.

Előbb kellett volna

A kis híd kérdése viszont csak egy a sok közül, hiszen a bevezető utak hiánya a szakértők szerint közlekedési káoszt okozhat, amint a hidat átadják a forgalomnak. Derce Tamás, Újpest polgármestere az InfoRádiónak úgy fogalmazott: a beruházás kezdetekor kellett volna kivizsgálni, hogy mennyire válhatnak balesetveszélyessé azok a csomópontok, ahová a híd forgalma torkollik.

Derce Tamás hozzátette: az újpesti önkormányzat megtagadta a szakhatósági engedély kiadását, de ezt a híd átadását engedélyező hatóság nem köteles figyelembe venni.

Az engedélyezési eljárást folytató Nemzeti Közlekedési Hatóság szeptember 15-én tart helyszíni szemlét, az ügyben érintett önkormányzatok bevonásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×