eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre messzebb egymástól az MSZP és az SZDSZ - a nap hírei

A szakértői kormányról akar tárgyalni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel az SZDSZ; 2 százalékkal növekedett a második negyedévben a GDP; megkötötte a földfelszíni digitális hálózatok üzemeltetésére jogosító szerződéseket az Antenna Hungáriával a Nemzeti Hírközlési Hatóság - a nap legfontosabb hírei.

SZDSZ: az MSZP egyedül maradt

A szakértői kormányról akar tárgyalni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel az SZDSZ. Ezt Fodor Gábor pártelnök jelentette be a liberálisok ügyvivői testületének ülése után. A politikus szerint az elmúlt egy hét új helyzetet teremtett, a kisebbségi kormány beterjesztette programját, amire az SZDSZ tartalmi és személyi okok miatt nemet mondott, ahogyan a többi ellenzéki párt is elvetette azt. Fodor Gábor azt mondta: az MSZP egyedül maradt programjavaslatával, az SZDSZ pedig megoldási javaslatként tette le az asztalra a szakértői kormány ötletét. A pártelnök szerint ez szolgálná leginkább az ország érdekét. Fodor Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc vezetheti-e a szakértői kormányt, határozott nemmel válaszolt.

Szerény növekedés

A második negyedévben 2 százalékkal növekedett a GDP - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 1,9 százalékos bővülést vártak. Londoni szakértők szerint a gyenge növekedés oka az euróövezet gazdaságának megtorpanása.

A feldolgozók panasza

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak a megállapodásban rögzített 9 eurócentes ipari almafelvásárlási ár miatt tiltakozó magyar feldolgozóüzemek. Balogh Gyula, az egyik cég tulajdonosa elmondta: szerintük az osztrák tulajdonban lévő Agrana-Juice Magyarország Kft. visszaélt a gazdasági erőfölényével, amikor megállapodott az árról az agrártárcával, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével. Egy másik feldolgozó vezetője úgy vélte: a világpiacon legfeljebb 6 eurócentes felvásárlási ár alapján lehet értékesíteni az almasűrítményt, így a kapacitás 25-30 százalékával rendelkező magyar tulajdonú cégek nem tudják a megállapodásban rögzített árat fizetni a termelőknek. A versenyhivatal szóvivője az InfoRádióban azt mondta: egyelőre nem kaptak beadványt az ügyben. Mihálovits András hozzátette: megvizsgálják, hogy megvannak-e a feltételei egy versenyjogi eljárásnak. Az ipari alma felvásárlási áráról és az állami támogatásról szóló megállapodást alapján a léalma kilójáért 9 eurócentet fizet a gazdáknak a piac 60 százalékát uraló Agrana cég, emellett a tárca hektáronként mintegy 70 ezer forinttal támogatja az almatermesztőket a tavalyi fagykárok miatti többletkiadások kompenzálására.

Mulasztás

A kormánynak írt nyílt levélben sürgette a kisebbségek parlamenti képviseletét szabályozó törvény mielőbbi megalkotását a II. Kisebbségi Kerekasztal. Az egy évvel ezelőtt alakult fórum képviselői hangsúlyozták: a parlamentnek legkésőbb tavasszal meg kell kezdenie a jogszabály tárgyalását ahhoz, hogy a kisebbségi jelöltek indulhassanak a 2010-ben esedékes országgyűlési választáson. A 13 nemzeti és etnikai kisebbség önkormányzati vezetői emlékeztettek arra, hogy az általuk egyhangúlag elfogadott tervezetet február 5-én átadták a kisebbségi ügyekért felelős szakállamtitkárnak, de a kormány eddig semmit sem tett az ügyben.Digitális jövő

Megkötötte a földfelszíni digitális hálózatok üzemeltetésére jogosító szerződéseket az Antenna Hungáriával a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Pataki Dániel elnök elmondta: azt várják, hogy a digitális átállás nemcsak a választékot bővíti, hanem növeli a versenyt az egész országban. Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója a cég terveiről azt mondta: az elsődleges cél a lehető legkedvezőbb árú, adott esetben akár díjmentes szolgáltatás megteremtése. Hozzátette: még az idén két televízió és egy rádió kezdi meg a digitális működését, és a hálózat teljes kiépítése után, 2011-ben a magyar lakosság több mint 96 százalékát eléri a szolgáltatás.

Keresik az utódot

Az Apollo Tyres cáfolta azt az indiai sajtóértesülést, amely szerint a vállalat csak késleltette, de még nem vonta vissza a Gyöngyösre tervezett beruházást. A cég kommunikációs tanácsadója ismét megerősítette, hogy a vállalat vezetése megkezdte a különböző magyar és szlovák települések, ipari parkok és ajánlatok kiértékelését Európai Gyártási és Fejlett Technológiai központja számára, hivatalos tájékoztatást azonban csak az új helyszín kiválasztása után adnak. Az Apollo Tyres augusztus 14-én jelentette be, hogy az elhúzódó adminisztratív eljárások miatt visszavonja a gyöngyösi - 900 munkahelyet teremtő - 200 millió eurós beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon vagy más európai államban.

Nyomoznak

Csalás és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a 2006-os fővárosi útfelújítások ügyében az V. és a XIII. kerületi ügyészség. Az eljárást a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Közép-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala folytatja le. Júniusban két fideszes fővárosi képviselő tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen, miután szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a 2006-os útfelújítások idején a főváros több esetben nem a támogatási szerződés alapján használta fel az állami pénzeket. Az önkormányzatnak az eset miatt a kamatokkal együtt mintegy 700 millió forint központi támogatást kell visszafizetnie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×