eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megvan az első arany - a nap legfontosabb hírei

Egy arany- egy ezüst és egy bronzérmet szerzett pénteken a magyar küldöttség a pekingi olimpián, a férfi vízilabda-válogatott pedig bejutott a döntőbe, ahol az Egyesült Államok lesz az ellenfele. Vajda Attila a kenu egyesek 1000 méteres versenyében szerezte meg a magyar olimpiai csapat első aranyérmét.

A női kajak négyes ezüstérmes lett; a Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa egység a németek mögött ért célba a második helyen. Ragyogó versenyzéssel bronzérmet szerzett a Kozmann György-Kiss Tamás kenukettes. Ez az egység július végén, Kolonics György halála után állt össze, nem egészen egy hónapja gyakoroltak együtt. A várakozásoktól elmaradva az ötödik helyen végzett a Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor kajakkettes és a Sík Márton-Vereczkei Ákos-Béé István-Bozsik Gábor összeállítású kajaknégyes. A nap első döntőjében a kajakos Benkő Zoltán 9. lett. A női öttusaversenyben az egyéniben háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok, címvédő Vörös Zsuzsanna a 20., Gyenesei Leila pedig a 24. helyen végzett.

Részlegesen privatizálják a Mavir Zrt.-t

Részlegesen fogják privatizálni a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-t az Új tulajdonosi program keretében. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: az értékesítést 2010. március 31-ig fokozatosan hajtják végre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül. Hozzátette: az igazságügyi és rendészeti miniszter december végéig dolgozza ki azokat a jogi megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a Mavirban senki ne szerezhessen a villamosenergia-piaci versenyt veszélyeztető befolyást. --Közben a Fidesz felszólította a kormányt, hogy ne privatizálja az állami tulajdonú cégeket.

Csak a munkaképteleneknek jár majd segély

Csak azoknak adna segélyt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, akik nem képesek munkavégzésre, mindenki más számára foglalkoztatási lehetőséget alakítanának ki. A tárca vezetője úgy fogalmazott: ha csak a rendszeres szociális segélyezés anomáliáit próbálják kezelni, vagyis egyénileg szabályozni, hogy ki juthat hozzá a segélyhez, és ki nem, akkor a társadalmi igazságérzethez közelebb lehet kerülni, de a probléma megoldásához nem. Szűcs Erika közölte: a tervek szerint bevezetik a közfoglalkoztatási jogviszonyt, és ennek keretében próbálják meg visszavezetni a munkaerőpiacra a hosszú ideje állás nélkül lévő embereket.

Kevesebb, mint 10 jelölt az Apolli Tyres befogadására

Kevesebb, mint 10 potenciális magyarországi helyszín szerepel eddig azon a kínálati listán, amelyet az ITD Hungary állított össze az Apollo Tyres-nek. Kékesi Katalin sajtófőnök elmondta: a városok adottságait összevetették az indiai cég igényeivel, az ezeknek leginkább megfelelő települések kerültek fel az ajánlati listára, amelyet a véglegesítés után, a jövő héten adnak át a befektetőnek. Hozzátette: a helyszínek mindegyike legfeljebb egy óra alatt autópályán megközelíthető a fővárostól. Az Apollo először Gyöngyös közelében kívánta felépíteni 200 millió eurós befektetéssel új gumiabroncsgyárát, de később úgy döntött, hogy új helyszínt keres az üzemnek Magyarországon, vagy más európai országban.

Hétfőtől demonstrálnak az almatermelők

Hétfőtől három feldolgozóüzemnél demonstrálnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója elmondta: a korábban bejelentett vásárosnaményi és kisvárda-anarcsi telep mellett a mátészalkait is blokád alá vonnák. Budai Gyula hozzátette: szeptember 1-jétől egy nyírmadai átvevőhelynél is tiltakoznak a termelők az alacsony felvásárlási árak miatt. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a rendőrség három helyszínnél tudomásul vette a demonstrációt, míg az anarcsi területfoglalásról később döntenek. A szabolcsi almatermesztők azt szeretnék elérni tiltakozó akciójukkal, hogy az ipari alma kilójáért a feldolgozók - az ajánlott 15-20 helyett - legalább 30 forintos nettó árat fizessenek.

Jobban van a Székesfehérváron megsérült kislány

Már jobban van az a kislány, akit kedden késő éjszaka kődobáló fiatalok sebesítettek meg Székesfehérváron. A fejéri megyeszékhelyen egy olyan házat dobáltak meg a fekete ruhás, kopaszra nyírt fiatalok, ahol romák élnek; az egyik ablakon berepülő kő a homlokán találta el a gyermeket. A rendőrség közlése szerint a térfigyelő kamera felvételei alapján a garázdaságban 11-en, de tevőlegesen csak hatan vettek részt; azóta mindegyiküket őrizetbe vették.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×