eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Magyar bocsánatkérés a 68-as bevonulásért

Bocsánatot kért a magyar kormány Csehországtól és Szlovákiától, amiért 1968-ban magyar katonák is részt vettek a prágai forradalom elfojtásában.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt mondta: a bevonulás a szabadabb gondolkodás elleni agresszió volt, akkor is, ha a magyar csapatok a Szovjetunió nyomására vettek részt a hadműveletekben.

A tárcavezető szerint a prágai tavasz vérbefojtása világos és egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a szovjet típusú hatalomgyakorlás megreformálhatatlan, alkalmatlan a változásra.

"A bevonulás, a prágai tavasz leverése gyalázat és szégyen" - fogalmazott Hiller István, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar részvétel ügyében a rendszerváltás utáni szabad Magyarország kormányainak is adósságuk van.

A bocsánatkérés erkölcsi kötelesség - fűzte hozzá.

Emlékeztek

Közösen emlékeztek Csehszlovákia 1968-as megszállásának negyvenedik évfordulójára Csehország és Szlovákia vezető politikusai. Robert Fico szlovák és Mirek Topolánek cseh kormányfő Prágában, a két ország államfői, Ivan Gasparovic és Václav Klaus pedig Pozsonyban hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

Václav Klaus cseh államfő azt mondta: 1968. augusztus 21., a megszállás napja elindította a kommunizmus erózióját, amely 1989-ben, a rendszerváltáskor ért véget.

Ivan Gasparovic szlovák elnök a csehek és a szlovákok közös tragédiájának nevezte a megszállást, és azt hangsúlyozta, hogy az orosz tankok bevonulása nem volt felszabadítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×