eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ellentmondások a brüsszeli birtokpörben: 9 milliárd a tét

A nyilvánosság továbbra sem tudhat meg részleteket arról a 35 millió eurós büntetésről, amit az Európai Unió azért helyezett kilátásba, mert a magyar gazdák 2005-ben és 2006-ban a jogosnál több agrártámogatást igényeltek Brüsszeltől. A gazdák a kormányt okolják, a kormány pedig nem nyilatkozik. A parlament mezőgazdasági bizottsága múlthéten zárt ülésen tárgyalt az ügyről, így ők sem mondanak semmit. Kérdés, hogy kinek kell majd kifizetni a mintegy 9 milliárdos büntetést.

Több ellentmondás is megfigyelhető az Európai Unió által két hete kilátásba helyezett 35 millió eurós büntetéssel kapcsolatban. A közösség azért kér vissza mintegy 9 milliárd forintot Magyarországtól, mert a magyar gazdák 2005-ben és 2006-ban ennyivel több agrártámogatást igényeltek, és kaptak meg Brüsszeltől, mint amennyi járt volna nekik.

Az unió megállapította azt is, hogy mindez azért következhetett be, mert az igények alapjául szolgáló magyar parcellaazonosítási rendszerben hiányosságok vannak, így a magyar térképek nem egyeznek az EU által használt térképekkel. A gazdák szerint ez igaz is lehet, de mint Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója az InfoRádiónak elmondta, a térképeket a kormánytól kapták.

A gazdálkodók, ha tévedtek, akkor azért tévedtek, mert nem megfelelő adatokat kaptak a Vidékfejlesztési Hivataltól - fejtette ki.

A parlament mezőgazdasági bizottsága múlt héten szocialista kezdeményezésre zárt ülésen hallgatta meg a kormány képviselőit az ügyről. Demendi László MSZP-s képviselő azzal indokolta a zárt ülést, hogy a nyilvánosság veszélyeztetheti az EU-val folyó tárgyalásokat. Megjegyezte azt is, hogy valójában nincs is semmilyen büntetés.
Demendi László szerint ugyanis nincs arról szó, hogy Magyarországot az EU megbüntette volna, az egyeztetési eljárás zajlik. Ha ennek során megállapítanak valamennyi büntetést, ezt nem kell a gazdáknak visszafizetni, hanem ennyivel csökkenti az uniós a magyarországi támogatásokat - tette hozzá.

Font Sándor, a testület fideszes elnöke ezzel szemben úgy látja, nagyon is vannak számok, és a zárt ülésen elhangzott konkrét számok jelenleg is az unió által említett büntetési tételek.

Magyarország fellebbezése nyomán egy független testület fogja eldönteni Brüsszelben, hogy vissza kell-e fizetni a 35 millió eurót. Ha igen, akkor kérdés, hogy kinek.

Az MSZP szerint ez esetben a jövő évi támogatások fognak csökkenni, a gazdák értelmezése szerint viszont ez az ő zsebükre megy. Mivel szocialista kezdeményezésre a bizottság a múlt héten zárt ülésen tárgyalt az ügyről, így a képviselők nem adhatnak tájékoztatást arról, hogy mi hangzott el. Az InfoRádió megkereste az agrártárcát is, ahol pedig arra hivatkoztak, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×