eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

ÁSZ: nehezen áttekinthető a büdzsé - a nap legfontosabb hírei

Nehezen áttekinthetőnek tartja a büdzsé struktúráját az Állami Számvevőszék. A 2005 és 2007 közötti időszakot vizsgáló jelentés szerint a költségvetési fejezetek szerkezete több minisztérium - így a gazdasági, az önkormányzati és az oktatási tárca - esetében túlbonyolított volt, az átláthatóságot az egyes feladatokat érintő átfedések és párhuzamosságok nehezítették.

A testület megállapította, hogy jelentősen csökkentek a minisztériumok által kezelt fejezeti pénzek felhasználásának ellenőrzései, elsősorban létszám-gondok miatt. A számvevőszéki vizsgálat csaknem 15 ezer milliárd forint kiadási előirányzatot érintett.

Külföldön növekedésre számít a Richter

Magyarország kivételével minden piacán növekedésre számít az idén a Richter Gedeon Nyrt. A társaság vezérigazgatója azután beszélt erről, hogy a cég közzétette első féléves gyorsjelentését, amely szerint a konszolidált árbevétel 3,2 százalékkal nőtt, miközben a csoport mérleg szerinti nyeresége 29,2 százalékkal - 13 milliárd 134 millió forintra - csökkent. Bogsch Erik az InfoRádióban elmondta: a gyengébb eredmény fő oka a forint drasztikus erősödése volt a negyedév végén. Hozzátette: a hazai piacon 10 százalékos mértékű forgalom-csökkenést várnak, ezért mérsékelni fogják a működési költségeket.

Fidesz: csődközeli helyzetben az önkormányzatok

A Fidesz szerint csődközeli helyzetben vannak az önkormányzatok, ezért a finanszírozás felülvizsgálatára van szükség. Gyimesi Endre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok az az összesen 15 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás, amelyet a múlt hónapban kaptak a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok. A politikus, aki egyben Zalaegerszeg polgármestere, kifogásolta, hogy Gyenesei István önkormányzati miniszter a támogatásokról szóló bejelentését úgy tüntette fel, mintha új forrásokhoz jutottak volna a helyhatóságok, holott ez az összeg benne van a költségvetésben. Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában hangsúlyozta: valóban szükség van az önkormányzatok finanszírozásának felülvizsgálatára, azonban a törvénymódosításhoz kétharmados támogatás kell a parlamentben, és ebben éppen a Fidesz nem volt partner.

Demonstrációra készülnek a vámosok

Demonstrációra készül a Vám-és Pénzügyőrség Független Szakszervezete a pótlékok rendezése érdekében. Az érdekképviselet vezetője az InfoRádióban elmondta: azt kifogásolják, hogy a vám- és pénzügyőrségnél dolgozó 5.800 munkatárs kevesebb pótlékot kap, mint a többi fegyveres szervezet tagjai. Holecz Gábor hangsúlyozta: 2006-ban a választások előtt ígéretet kaptak a kormánytól a pótlékok rendezésére, ez azonban a mai napig nem történt meg.

MSZP-frakció: ne zárjanak be újabb szárnyvonalakat!

Egyetért az MSZP-frakció a kormánnyal abban, hogy 2010 végig ne zárjanak be újabb vasúti szárnyvonalakat. Tóbiás József, a képviselőcsoport helyettes vezetője elmondta: a testület informális ülésén támogatták azt a javaslatot is, hogy a kabinet ne privatizálja a Volán társaságokat, hanem készítse fel őket a 2012-es piacnyitásra.31 buszból 11 fékhibás

A telephelyen megvizsgált 31 BKV-autóbuszból 11-nél nem volt megfelelő a fékhatás - állapította meg az éjszakai órákban végzett ellenőrzés során a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A 11 autóbusz közül 2 esetében a hiba csekély mértékű volt, a fékállítást követően a jármű forgalomba állhatott. A további 9 járművet műszaki vizsgálatra rendelték be.

Ötven defibrillátort kaptak a sportlétesítmények


Ötven defibrillátort adott át a sportért felelős önkormányzati miniszter a sportlétesítmények és egyesületek vezetőinek. Gyenesei István hangsúlyozta: Magyarországon minden fél órában egy ember veszíti életét hirtelen szívhalál miatt, ezért különösen fontos, hogy legyenek korszerű életmentő készülékek olyan közösségi létesítményekben, ahol egyszerre sokan sportolnak.

Forma-1 - turisztikai mérleg

Becslések szerint 90 százalékos szobakihasználtsággal működtek a főváros szállodái a hétvégi Forma-1-es futam idején - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: a kempingeknek körülbelül a nyolcvan százalékát, a többi szálláshelynek pedig mintegy 75-80 százalékát töltötték meg a vendégek

Külön rádiófrekvenciát kapnak az autósok


Hat hónapon belül külön rádiófrekvenciát biztosítanak az Európai Unióban az autósoknak. Az Európai Bizottság tervei szerint a külön hullámsávon a forgalomirányító központok értesíthetnék az adott útszakaszon haladó sofőröket a balesetekről, forgalmi dugókról vagy veszélyes időjárási körülményekről.

Megérkezett Pekingbe az olimpiai láng

Megérkezett az olimpiai láng Peking nemzetközi repülőterére. A fáklya nemzetközi stafétájának utolsó szakaszát az olimpiai játékok pénteki megnyitója előtt tartják a kínai fővárosban.

Szerdán vonják fel Pekingben a magyar zászlót

A pekingi olimpiai faluban szerda kora este ünnepélyes keretek között vonják fel a magyar zászlót. Az eseményen a falu polgármesternője köszönti a magyar sportolókat, és a tervek szerint jelen lesz Kusai Sándor, Magyarország pekingi nagykövete is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×