eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Ne sértődjön meg senki, ha a rendőr igazoltatja"

Ha a rendőr tömeget lát az utcán, és tájékozódik a gyülekezés okáról, ne sértődjék meg senki - mondta a Népszabadságnak Bencze József országos rendőrfőkapitány annak kapcsán, hogy két politikus is tiltakozott, mert közterületen tartott tájékoztatókon a járőrök igazoltatták őket.

A tábornok hangsúlyozta: munkatársai csak a dolgukat tették. Ha ugyanis nyilvános helyen be nem jelentett csoportosulást észlelnek, kötelességük meggyőződni róla, hogy mi történt. A főkapitány szerint azt sem kifogásolhatja senki, hogy igazoltattak egy politikust, illetve a Fidesz sajtóosztályának munkatársát, mert ellenőrizniük kellett, mi történik: sajtóesemény vagy engedély nélküli demonstráció.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy eddig 15,6 millió forintot fizettek ki a Kossuth téri földművelésügyi minisztérium átalakítására, és további harmincmilliót kell költeni erre a célra, holott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem költözik oda. Ha ugyanis megépítették volna a Kormányzati Negyedet, a miniszterelnök és kabinetje átköltözött volna a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Kossuth téri épületébe. A hurcolkodásnak szimbolikus jelentése is lett volna, a hatalmi ágak különállóságának demonstrálása, hogy a végrehajtó hatalom fejének irodája ne a törvényhozás épületében legyen. A projekt azonban kudarcba fulladt, és bár Veres János szerint a kormányzati negyed sikertörténet, a pénzügyminiszter által közzétett elszámolásból úgy tűnik, apróbb, pár tíz millió forintos tételek kimaradhattak.

Nem működik az összefogás az agrárágazatban: a termelő-értékesítő szövetkezetekben a tagok sokszor pár forintos szabadpiaci árelőny miatt sutba dobják a megállapodásokat - írja a Napi Gazdaság. Így viszont a szervezetek nem számítanak megbízható partnernek, mivel nem képesek biztosítani a szerződött árualapot a megrendelőknek. A termelő-értékesítő szövetkezetek jó része az év végétől kénytelen az uniós előírások szerint működni, emiatt fúziókra és piaci visszaesésre lehet számítani. A terméktanács ügyvezetője szerint középtávon a szervezett termelőknek kellene adniuk a teljes zöldség-gyümölcs forgalom 40 százalékát.

Igazságosnak tartja a Magyar Kórházszövetség elnöke a kormány döntését: augusztustól már nemcsak a háziorvosoknak, hanem a szakrendelőknek és a kórházaknak is jár 50 forint a páciensek biztosítotti jogviszonyának ellenőrzéséért. Varga Ferenc a Világgazdaságnak azt is elmondta: fontosnak tartja, hogy az egészségbiztosítási alap megtakarításából növelik a súlyponti kórházak biztosító által finanszírozott teljesítményét. Erre azért van szükség, mert ezek az intézmények sok esetben azért lépik túl a tb által engedélyezett teljesítményvolumen-korlátot, mert a kisebb területi kórházakból továbbküldik hozzájuk a betegeket. Ám a tb ezt nem fizeti ki, így a súlyponti intézmények vesztesége nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×