eur:
389.03
usd:
361.49
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Az önkormányzatok fele kapott vissza nem térítendő támogatást

Az önkormányzatok több mint a fele kapott az elmúlt hónapban mintegy 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást - jelentette be Gyenesei István önkormányzati miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az önkormányzati miniszter szerint nincsenek könnyű helyzetben az önkormányzatok, nehéz feltételek mellett végzik munkájukat. Gyenesei István szerint ugyanis sokszor plusz feladatokat kapnak, de ezeknek az elvégzéshez már forrásokat nem biztosítanak. Ezért döntött úgy a kormány, hogy pályázatokat írnak ki önkormányzatok részére, összesen 15 milliárd forint értékben. Így kaptak támogatást a kistelepülési iskolák, a körjegyzőségek, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő települések és a működésképtelen önkormányzatok is. Gyenesei István elmondta : a kistelepülési iskolákat 3,5 milliárd forinttal támogatták.

Több olyan pályázati lehetőségre nyílt lehetőség az elmúlt hónapokban, aminek az eredményeképpen elsősorban működési célú, másodsorban pedig kisebb fejlesztési, működési jelleget vagy a működést javító forráshoz jutottak az önkormányzatok. Ezt az összeget 1623 önkormányzat kapta van olyan önkormányzat, amelyik több forrásból is részesedett - fejtette ki.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok közül 723 települést támogatott a kormány 7,79 milliárd forinttal. Az önkormányzati miniszter elmondta: a működésképtelen önkormányzatok elsősorban az intézményrendszer fenntartására kaptak támogatást. Ezen a pályázaton 3,8 milliárd forintot osztottak szét 558 önkormányzat között.

A villamosenergia-áremelés hatásának ellentételezésére 368 önkormányzat 430 millió forint támogatásban részesült - közölte a tárcavezető, aki hozzátette: legutóbb néhány nappal ezelőtt döntött a működésképtelen önkormányzatok által benyújtott pályázatokról

Gyenesei István hangsúlyozta: az elnyert összegek nem oldják meg az önkormányzatok összes problémáját, de enyhítik a napi gondokat. A miniszter azonban megjegyezte: át kell alakítani az önkormányzati rendszert, de ez az ellenzék támogatása nélkül nem megy. Õsszel egy kétmilliárd forintos pályázatot írnak ki a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségnek bölcsődék, óvodák, kisiskolák fejlesztésére, férőhelybővítésre - tette hozzá.

Fidesz: Nem kínált megoldást a miniszter


Tilki Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: "kizárólag propagandacélokat" szolgált az önkormányzati miniszter sajtótájékoztatója, mert Gyenesei István felsorolta ugyan az önkormányzatok valós problémáit, de azok megoldására nem kínált megoldást.

A fideszes politikus szerint a miniszter által bejelentett támogatás semmi esetre sem nevezhető pluszforrásnak, csupán annak a pénznek a kis részét teszik vissza az önkormányzatokhoz, amelyeket korábban elvettek. Ráadásul mindez csak tűzoltás, a problémák megoldására nem elégséges - hangsúlyozta Tilki Attila, aki szerint nevetséges a miniszter azon kijelentése, hogy a támogatás segítségével az önkormányzatok a korábbi színvonalon tudják biztosítani működőképességüket.

A Gyurcsány-kormánynak nem kellett volna az alanyi jogon járó normatívákat, például a községek támogatását vagy a kistelepülési iskolák kiegészítő támogatását megszüntetni - mondta a képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×