eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

90 kilométeres távolságból is lebuktatja a gyorshajtót az új trafipax

Új generációs sebességmérő eszközt próbált ki a rendőrség csütörtökön az M1-es autópályán. Az új technológia segítségével az ellenőrzés helyszínén, Mosonmagyaróvár térségében állapították meg a 90 kilométer távolságban közlekedő autókról, túllépték-e a megengedett sebességet.

A berendezés tesztelésére jó alkalmat adnak a közlekedési ellenőrzések - mondta Samu István, országos rendőrfőkapitány-helyettes a Mosonmagyaróvár térségében lévő autópálya-pihenőben tartott sajtótájékoztatón.

A vezérőrnagy az új berendezéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a távol elhelyezett készülék helymeghatározóval rendelkezik, rögzíti egyebek mellett a sebességtúllépés képét és az egyéb szükséges információkat. Ez a technológia különösen a külföldi gyorshajtók esetében fontos, akik rendszerint elhagyják az országot, mire a kamera képének elemzése a központban megtörténik.

Komáromi Endre ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta: a magyar állampolgárok szabálysértés esetén a központi nyilvántartás alapján büntetést kapnak, a külföldieket viszont meg kell állítani és a forgalmi engedélyük adatai alapján lehet az üzemben tartót bírsággal sújtani.

Emlékeztetett arra: a magyar rendőrség július 1-jétől felkészült arra, hogy a nyilvántartásban szereplő magyar állampolgárok sebességtúllépését rögzítse, és az objektív felelősség alapján a büntetést kiszabja. A külföldi polgárokkal szembeni eljárást a csütörtöki akció keretében tesztelték.

Nagy László, az újfajta sebességmérő eszközt fejlesztő vállalkozás vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: olyan berendezést alakítottak ki, amely nem teszi lehetővé a mérési adatokba történő beavatkozást. Nem lehet a rendszámokat meghamisítani - tette hozzá.

Automata rendszerről van ugyanis szó, amely egyebek között arról informál, ki volt a gyorsan hajtó autós; az adatokat a rendőrségi központban tudják letölteni, feldolgozni.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×