eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán-Tőkés találkozó: fontos az erdélyi magyar pártok együttműködése

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt szövetségi szintű együttműködése jöhet létre az őszi parlamenti választásra. Orbán Viktor Fidesz elnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnök budapesti találkozóján mindkét politikus egy erősebb erdélyi magyar képviseletet sürgetett.

A magyar Parlamentben találkozott egymással a Fidesz és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A mintegy háromnegyed órás találkozót követően Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz abban érdekelt, hogy múlt év végén elfogadott Erős Magyarország című programjuk kiegészüljön a határon túli magyar területek megerősödését szolgáló programokkal.

Az ellenzéki politikus az elmúlt időszak sikerei között említette, hogy Tőkés László függetlenként bejutott az Európai Parlamentbe, illetve, hogy az önkormányzati választáson a rivalizálásnak köszönhetően ma a korábbihoz képest kétszázzal több magyar helyhatósági képviselő van Erdélyben.

Orbán Viktor szerint az erdélyi együttműködésre vonatkozó RMDSZ-es ajánlat kiválóan alkalmas a megállapodásra.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség úgynevezett belső koalícióra vonatkozó ajánlata alapján a Markó Béla által vezetett párt az őszi parlamenti választások előtt bejutó helyeket biztosítana saját jelöltlistáin a Magyar Polgári Pártnak, miközben a párt politikusai megtarthatják önállóságukat.

Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként próbál közvetíteni a két fél között. Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt vezetői már ezen a hétvégén találkozhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×