eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Tovább kellene pontosítani a KRESZ tervezett módosításait"

A KRESZ leegyszerűsített változtatásai soha nem hozzák meg az elvárt eredményt, ezért fontos a részletek pontos kidolgozása - mondta az InfoRádió által megkérdezett független közlekedésbiztonsági szakértő.

Több ponton módosítaná a KRESZ rendelkezéseit a kormány, a jövőben például a helyszínen bevonnák a rendszám nélkül közlekedő járművek forgalmi engedélyét, a gyalogosok az úttesten való átkelés esetén feltétel nélkül elsőbbséget kapnának az autósokkal szemben, a motorosok pedig piros lámpánál jogszerűen előre gurulhatnának a sorban a stop-vonalig.

Az első javaslat kapcsán Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő az InfoRádiónak elmondta: a probléma nem új keletű, az elmúlt években ellenőrzött, rendszám nélkül közlekedő autókról már hosszabb ideje hiányzott az azonosító tábla, nem közvetlenül azelőtt veszett el, hogy a rendőr megállította az autóst.

A gyalogosok elsőbbségéről szólva a GRSP Magyarország Egyesület ügyvezető igazgatója közölte: a módosítás végeredménye kedvező lehet. A kijelölt gyalogátkelőknél lenne célszerű, ha az autósok megállnának, ha egyértelműen látszik, hogy a gyalogos át akar kelni az úttesten.

Komoly érvek és ellenérvek ütköznek annak kapcsán, hogy a motorosok piros jelzésnél előregurulhatnak-e a stop-vonalig - magyarázta Pausz Ferenc. A szakértő szerint kérdés például, hogy a motorosok melyik oldalról közelíthetik meg vonalat két autó között, vagy egy egysávos úton.

Azt, hogy a javaslat jó-e vagy sem, csak azután lehet megítélni, hogy a részleteket tisztázták - jegyezte meg a GRSP Magyarország Egyesület ügyvezető igazgatója.

Mi legyen a kamionokkal?

A KRESZ-módosítási tervek között szerepel, hogy az autópályák egyes szakaszain legyen tilos előzni a kamionoknak. Pausz Ferenc szerint ez a szabályozás vissza is üthet, főleg olyan útszakaszokon, ahol nagyon sok teherautó közlekedik. Ezeken a helyeken forgalmi dugók is kialakulhatnak, ha tilos lesz előzni - fűzte hozzá a szakértő.

A GRSP Magyarország Egyesület ügyvezető igazgatója úgy véli: a probléma megoldása nem feltétlenül az előzés megtiltása, hiszen az nem baj, ha egy kamion úgy hajt el egy másik mellett, hogy a kettő között jelentős a sebességkülönbség. Pausz Ferenc szerint ezt a pontot érdemes lenne tovább fontolgatni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×