eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Sok nyugdíjas több pénzt kap, mint egy átlagos alkalmazott

Az Index arról ír, hogy ugyan a havi 75-82 ezer forint között mozgó átlagnyugdíj nem hangzik soknak, a 2,5-3 milliós nyugdíjas rétegből mégis sokan jobban élnek, mint egy átlagalkalmazott. Minden nyolcadik nyugdíjas többet kap havonta az államtól, mint amennyit egy alkalmazott hazavisz, 102 ezer nyugdíjas havi 150 ezernél is magasabb járandóságra jogosult. Rétegeződik a nyugdíjas társadalom.

Új megoldási javaslatot kért a Magyar Televízió a HD műsorgyártó rendszer kiépítésére szóló pályázat résztvevőitől - írja a Népszabadság. A 7-8 milliárd forintos értékűre becsült tenderen még talpon maradt ajánlattevők közül azonban egyedül a Wallis Holdinghoz tartozó Navigátor Zrt.-nek nem jelent gondot az új feltételek teljesítése. A napilap által megismert több mint százoldalas dokumentumnak ez egy alig tízsoros pontja. Ebben kikötik, hogy a rendszernek egyetlen, bizonyos DNxHD tömörítési formátumot kell használnia. Ez a technika pedig ahhoz az amerikai AVID Technology Inc.-hez köthető, amelynek magyarországi képviselője, a Penna-Media Kft. a Navigátor Zrt. alvállalkozója. Ráadásul szakmai körökben sokan úgy tartják, hogy a DNxHD voltaképpen zárt forráskódú eljárásnak tekintendő. Tömörítési technikaként kiváló ugyan, csakhogy más gyártók nem használják, bármilyen fejlesztéshez ugyanis az AVID-del kell megállapodniuk.

Dokumentumok bizonyítják, hogy vétlen gazdálkodók ezreivel fizettetné meg az agrártárca többéves mulasztása következményét - olvasható a Magyar Nemzetben. A lap birtokába került körlevél alátámasztja az agrárkormányzatot fenyegető milliárdos uniós bírság tényét, aminek oka: nem frissítettük időben a szükséges parcella-nyilvántartásokat. A napilap szerint az eset akár 19 ezer gazdát is érinthet.

A kormányzat fel kívánja venni a harcot az embereket, családokat megnyomorító uzsorakölcsönökkel: szociális kölcsönt és kedvezményes mikrohitelt tervez. A kölcsönzésre jogosult szervezet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány hálózata lenne - számol be róla a Világgazdaság. A döntéseket a mikrohitel bizottság hozná meg. A testületben részt vennének az önkormányzatok képviselői is, akik a közfoglalkoztatásba való bevonással megkönnyíthetnék a törlesztést is. A kölcsön kamata fél-egy százalék lenne. A rendszeres szociális segélyezés átalakításának megfelelően 2009-től lesz felvehető a hitel.

A mostani háromszázról ötszáz forintra emelnék az alapdíjat és 280 forintra a kilométerdíjat a fővárosi taxisok - mondta Sipeki József, a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamarát (BKIK) taxis szakmai kollégiumának vezetője a Napi Gazdaságnak. A BKIK és a Taxis Fuvarszervező Társaságok Szövetsége közösen kezdeményezte a fővárosnál a hatóságilag maximált tarifák emelését. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan szeptemberben foglalkozik az árak változásával - írta a gazdasági lap. Arról is beszámolt: a pékek is tíz százalékos áremelést szeretnének elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×