eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Izomfáradást késleltető tapaszok voltak Kolonics testén - a nap legfontosabb hírei

Közös közleményt adott ki a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Mentőszolgálat a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György tragikus halálának körülményeiről. A nyilatkozatban a sportszövetség elismeri, hogy az Országos Mentőszolgálat korrekt módon vizsgálta ki, hogy pontosan mi történt.

Vasárnap az Országos Mentőszolgálat Központi Rohamcsoportjának munkatársai nyílt levelet írtak Kolonics György edzőjének, mert úgy érezték, hogy bírálatai alaptalanok és indokolatlanok. Közben a sportért is felelős önkormányzati miniszter bejelentette: augusztus 5-én adja át a kormány az ötven életmentő készüléket a sportszövetségeknek. Gyenesei István elmondta: jelenleg is zajlik a felmérés arról, hogy hol van szükség a defibrillátorokra, amelyeket közbeszerzési eljárás keretében szerez be a tárca. A pekingi olimpiára készülő Kolonics György, kétszeres olimpiai bajnok kenus múlt kedden edzés közben lett rosszul; leállt a szíve és már nem tudták újraéleszteni. A Csepel SC vízi telepén nem volt defibrillátor.

Fidesz: érjen oda mindenhova a mentő 15 perc alatt

A Fidesz azt kéri a kormánytól, biztosítsa, hogy szükség esetén mindenhova negyed óra alatt el tudjanak jutni a mentők. Horváth Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: baj esetén az ország területének 25 százalékán még mindig nem ér ki a mentő a nemzetközileg elvárt 15 percen belül. Közben az Egészségügyi Minisztérium közölte: a kormány prioritásként kezeli a sürgősségi ellátás helyzetének javítását, és a Fidesz egy kiváló olimpikon tragikus halálából próbál politikai tőkét kovácsolni.

Lemondott a sport szakállamtitkár

Benyújtotta lemondását Elbert Gábor sport szakállamtitkár a sportot is felügyelő önkormányzati miniszternek. A politikus döntését szeptember 1-jei hatállyal elfogadta a miniszterelnök. Elbert Gábor az InfoRádióban azzal indokolta lépését, hogy szakmai és emberi szempontból is másképp ítél meg bizonyos ügyeket, mint Gyenesei István, a tárca vezetője. Hangsúlyozta: lemondása nem hirtelen született döntés.

Nem változott az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 8,5 százalékos szintjén a Monetáris Tanács. A döntés után erősödött a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon. Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta: a kamat szinten tartása szükséges ahhoz, hogy az inflációs cél teljesüljön. A monetáris tanács döntése megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Csökken szerdán az üzemanyagár

Szerdán 5 forinttal csökken a gázolaj és a benzin ára is - tudta meg a portfolio.hu. Az üzemanyagárak ezzel több mint négy hónap elteltével először mérséklődnek. A MOL a nemzetközi piaci folyamatokkal indokolta a döntést. A gázolaj átlagos ára literenként 325 forint, a 95-ös benziné pedig 305 forint lesz.

Leállítják a tökihez hasonló körhintákat

Leállítják azokat a körhintákat, amelyek hasonlóak a Pest megyei Tökön, vasárnap felborult berendezéshez - közölte Bakó István, a mutatványos és vidámparki eszközök műszaki vizsgáztatására kijelölt szervezet munkatársa. A szakember az InfoRádióban elmondta: az érintett 6 berendezés tulajdonosait szóban és írásban is értesítették. A Pest megyei Tökön vasárnap este borult fel egy űrhajókat formázó körhinta, miután két tartóeleme menet közben eltörött. A mentők 17 embert vittek kórházba; a balesetben főként gyermekek sérültek meg.

Rendőri intézkedést vizsgálnak

Elrendelte a soroksári, romákkal szembeni rendőri intézkedés szakszerűségének vizsgálatát a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A Roma Sajtóközpont közlése szerint csütörtök éjjel kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron; gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek, és órákon át feltett kézzel térdepeltették őket az udvaron. A BRFK korábban azt közölte, hogy néhány családi házat ellenőrizték, mert két körözött férfit kerestek.

Törölték a Horvát Utazási Irodát

Jogszabálysértés miatt törölte a Horvát Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. A szervezet idegenforgalmi osztályvezetője az InfoRádióban elmondta: a határozat jogerős. Lukács Balázs hangsúlyozta: a cég nem szervezhet, és nem bonyolíthat le utakat, valamint köteles visszafizetni az elmaradt utazásokra megkapott előlegeket és részvételi díjakat. A cég - amelynek vezetőit egyelőre senki nem tudja elérni - a múlt héten 300 turista szombati útját mondta le táviratban. Az iroda pénzügyi gondjairól pénteken számolt be a hvg.hu.

Keretmegállapodás Zimbabwéban

Zimbabwéban aláírta az államfő és az ellenzék vezetője a belpolitikai válság megoldását célzó tárgyalások megkezdéséről szóló keretmegállapodást. Robert Mugabe és Morgan Tsvangirai a közvetítő feladatokat vállaló dél-afrikai elnök jelenlétében írta alá a dokumentumot. A megállapodásban a felek kötelezettséget vállaltak, hogy pártjaik véget vetnek a válságnak, amelyet az elnökválasztás körüli zűrzavar okozott.

Megválasztották az első nepáli elnököt

Nepálban megválasztották a nemrég köztársasággá alakult ország első elnökét. Rám Baran Jadavra, az egyik kisebbség, a madhesi közösség tagja; megválasztása a parlament legnagyobb politikai ereje, a maoista párt akarata ellenére történt. A monarchia május 28-ai megszüntetése óta Nepálnak csak ideiglenes kormánya van, mert a parlamenti pártok eddig nem tudtak kormányképes koalíciót alakítani.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×