eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egy év alatt száz fegyelmi eljárás az Országos Mentőszolgálatnál

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) az elmúlt évben száz fegyelmi eljárás indult az éves 1,5 millió esetszámhoz képest - mondta el Győrfi Pál, a szervezet szóvivője.

A távirati iroda azzal kapcsolatban kérdezte a szóvivőt, hogy fegyelmi vizsgálat indult az ellen a mentésvezető ellen, aki szolgálatban volt, amikor Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok, kenus edzés közben meghalt. Mint Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója múlt pénteken elmondta, a vizsgálat azt vetette fel, hogy lehetett volna megfelelő mentőegységet találni, felmerült ugyanis a mentőhelikopter vagy a motoros mentő kiküldésének lehetősége is.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a száz fegyelmi eljárás következménye hat esetben elbocsátás, tizenkettőben késleltetett előmenetel, harmincöt esetben megrovás és további harmincban figyelmeztetés volt, a fennmaradó esetekben a lefolytatott vizsgálatok eredményeként nem találták indokoltnak az elmarasztalást - ismertette a szóvivő.

Hozzátette: az OMSZ nem csak akkor vizsgálódik, ha bejelentés érkezik vagy a sajtó "felkap" egy-egy konkrét ügyet, hanem saját belső ellenőrzési csoportok dolgoznak a mentőszolgálatnál.

"Ha gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy hiba történt, akkor pontosan kivizsgálják az ügyet akkor is, ha egy hajléktalan ellátásáról volt szó, vagy ha egy közismert közéleti személyiségről" - jelentette ki Győrfi Pál.

Az Országos Mentőszolgálatnál lefolytatott belső vizsgálatok a betegellátási dokumentumok áttekintésével kezdődnek, amelybe beletartozik a mentőautó mozgása, riasztásának és kiérkezésének ideje, a telefonok hanganyagainak visszahallgatása, valamint az adott orvosi beavatkozások dokumentációinak áttekintése is. Amennyiben arra derül fény, hogy mulasztás történt, fegyelmi eljárást kezdeményez a mentőszolgálat vezetése.

Győrfi Pál hozzátette: a vizsgálatok elrendelésének egy része a sajtóban napvilágot látott hírek alapján történik, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy egyes sajtóorgánumok egy adott esetben úgy kezelnek mentői mulasztást, hogy a vizsgálatot még le sem folytatták. Megjegyezte: ha kiderül, hogy nem történt vétség a mentőszolgálat részéről, az már nem kap akkora publicitást, "mint a tényként kezelt vádak".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×