eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Drága villamospálya: "Ebből a pénzből 20 kilométer autópályát lehetne építeni"

Túlzottnak tartja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület azt a 44 milliárd forintot, amelyből az 1-es és 3-as villamos vonalát hosszabbítanák meg, ráadásul szerintük a tervezett nyomvonalak sem az utasok igényeit elégítenék ki. Az egyesület szóvivője elmondta: a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-es és Fideszes frakciója támogatta módosító indítványaikat, amelyekről nyár végén döntenek.

Az 1-es és 3-as villamos fejlesztési tervével kapcsolatban több problémát is lát a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), aminek szóvivője az InfoRádiónak elmondta: 44 milliárd forintból 20 kilométer autópályát lehetne építeni Magyarországon, vagy Káposztásmegyerig meg lehetne hosszabbítani a 3-as metrót.

Vitézy Dávid hozzátette: a BKV 5-700 millió forintból újítja fel a villamospályákat, ám ebben a fejlesztési javaslatban ugyanez másfél milliárdra van beárazva.

A VEKE kifogásolja azt is, hogy az 1-es villamos csak a Budafoki, nem pedig a Fehérvári útig fog elmenni, a végállomásra pedig 800 millió forintot költenének. A 3-as villamos nyomvonalával sem értenek egyet, mivel az a jelenlegi terv szerint elkerülné a pesterzsébeti lakótelepeket. Az egyesület szóvivője szerint, ha Pesterzsébet közepén, a Topánka utcai nyomvonalon vinnék el a villamost, 25 százalékkal több utast lehetne elérni.

Az egyesület szakmai javaslatait már a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ- és Fidesz-frakciója is elfogadta, a döntés nyár végén fog megszületni.

Vitézy Dávid hozzátette: a kötöttpályás közlekedésé a jövő - ha erre a célra 44 milliárd forintot fognak elkölteni, akkor abból lehetőleg minél több fejlesztés valósuljon meg.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×