eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Demszky: ha Kóka nem mond le a frakcióvezetésről, akkor eltávolítják

Demszky Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint Kóka Jánosnak önként kellene távoznia az SZDSZ frakcióvezetői posztjáról. A párt ügyvivői testülete várhatóan ma este tárgyal a kérdésről.

Kóka Jánosnak önként kellene távoznia az SZDSZ parlamenti frakcióvezetői posztjáról - mondta Demszky Gábor főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A politikus ezt azzal indokolta, hogy nem lenne szerencsés, ha az SZDSZ-en belül kettős hatalom alakulna ki, ugyanis egy ilyen kis párt esetében ez szakadással járna.

A főpolgármester azt is közölte, hogy nem volt Fodor Gábor elkötelezettje, s ha most Kóka lenne a pártelnök, akkor Fodornak mondaná, hogy lépjen vissza. Így azonban úgy látja, hogy a frakcióvezetői posztot Fodor Gábornak kellene betöltenie, vagy annak, akit ő felkér.

A főpolgármester szerint, ha a volt pártelnök nem válna meg önként a tisztségtől, akkor lesz elég támogatás a lemondatásához.

Kókának jár kárpótlás


Demszky Gábor azzal egyetértett, hogy Kóka Jánosnak mindenképpen jár valamilyen kárpótlás, de arról nem beszélt, mit ajánlhatna fel neki az SZDSZ a frakcióvezetés átadásáért cserébe.

Az SZDSZ ügyvivői testülete ma este, országgyűlési frakciója pedig holnap reggel tárgyal a kérdésről. A hónap elején 2 szavazatnyi különbséggel megválasztott Fodor Gábor pártelnök és elődje, Kóka János - aki jelenleg is vezeti a szabad demokraták parlamenti képviselőcsoportját - ez idáig ugyanis nem tudott megállapodni a frakcióvezetésről.

Az elmúlt években a párt elnöke vezette az országgyűlési frakciót is, ám korábbi lapértesülések alapján a frakció többsége által támogatott Kóka János esetleg nem kíván megválni ettől a poszttól.

Az index.hu információi szerint a politikus egyenként ült le a frakció tagjaival, hogy meggyőzze őket: neki kell frakcióvezetőnek maradnia. Szintén az internetes portál írta, hogy elképzelhető: Kóka bizalmi szavazást kér szerdán a frakciótól.

Az ügyben a keddi Népszabadságban megjelent cikk is arra a következtetésre jut, hogy a patthelyzetet szavazással oldhatják fel, ám ennek következményei most még beláthatatlanok. A párt vezetőségében ugyanis Fodor, a frakcióban pedig Kóka van többségben, így elképzelhető, hogy a két testület ellentétes döntésre jut.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×