eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyáron is dolgoztathatják a tanárokat?

A gyermekek napközbeni ellátása a nyári szünetben is kötelező önkormányzati feladat - hívja fel a figyelmet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. A szülő kötelessége, hogy jelezze az iskoláknak, ha nem tud gondoskodni vakációzó gyermekéről, az intézménynek pedig meg kell oldania a felügyeletet, hiszen a tévhittel ellentétben a pedagógusoknak nincs nyári szünetük, csak tanítás nélküli munkanapjaik - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, Keszei Sándor.

A helyi önkormányzatok kötelező feladata a dolgozó szülők gyermekeinek napközbeni ellátása, beleértve az étkeztetést is - mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. A pedagógusok és a szülők sok esetben nem tudják, hogy az iskolai szünet csak a tanulókra vonatkozik, a pedagógusokra nem - hívta fel a figyelmet Keszei Sándor.

A tanároknak tanítás nélküli munkanapjuk van a nyári szünet idején. Tehát el tudják látni a gyermek felügyeletét, ha az önkormányzat az iskola nyitva tartásáról dönt.

Igen nagy probléma az óvodai ellátás is - tette hozzá az elnök. Az óvodai ellátásnak folyamatosnak kell lennie, nem lehet szó nyári szünetről. Igen furcsa jelenség, hogy sok önkormányzat nyáron egy hónapra, vagy akár hosszabb időre is bezárja az óvodákat. A munkavállaló szülők ebben az esetben sem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel.

A kollégiumokra is vonatkozik mindez; ha a szülők igénylik, nyáron is nyitva kell tartani azokat.

Mindezekre a feladatokra a szükséges forrásokat elő kell teremteniük az önkormányzatoknak, még abban az esetben is, ha a nyári szünet idejére több pedagógust kell felvenni - mondta Keszei Sándor. A tanároknak ugyanis lehetőségük van arra, hogy nyáron vegyék ki szabadságukat.

A szülő feladata, egyben kötelessége is, hogy jelezze az iskolának vagy az önkormányzatnak: munkaidőben nem tudja nyáron ellátni a gyermekét. Nagyon fontos, hogy ez nem szociális ellátás, minden szülőre és minden gyerekre vonatkozik.

Amennyiben ezt nem teljesíti az iskola vagy az önkormányzat, törvényességi észrevétellel élhetnek a jegyzőnél. Ezek a jogszabályok évek óta hatályosak, csak nem kívánja betartani senki - tájékoztatott az elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×