eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyar adórengetegbe is beköltözhet Robin Hood

Magyarországon is érdemes foglalkozni az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésével, amely az energiaiipari cégek magas energiaárakból származó extraprofitját adóztatná meg, az abból származó bevételt pedig szociális kompenzációra használnák fel - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Veres János közölte: az új különadó a Magyarországon energetikával foglalkozó néhány száz cégre terjedne ki, mértékét pedig úgy kellene megállapítani, hogy ne fogja vissza a beruházásokat, ne legyen árnövelő hatású, és ne torzítsa a piacot.

A pénzügyminiszter azt reméli, hogy a fuvarozókkal még az új adóról szóló döntés előtt megszületik a megállapodás. A kormány a jövedéki adó mérséklését célzó kérésére még a nyári szabadságok megkezdése előtt válaszra számít Brüsszelből.

Az élelmiszerárak áfacsökkentéssel való kompenzálására Veres János nem lát lehetőséget.

A Mol szerint már most is van

A Mol kommunikációs vezetője szerint a magyar szabályozás a Robin Hood-adó kérdésben már megelőzte az európai gyakorlatot, bányajáradék és extra bányajáradék címen a társaság már évek óta az európai átlag többszörösét fizeti a magyarországi gáztermelés után.

Ez példátlan mind a nagyságrend tekintetében, mind a logikáját illetően is, hiszen árfüggő, az árak növekedésével automatikusan emelkedik a bányajáradék, elvonva ezáltal a többletbevétel szinte teljes mértékét - hangsúlyozta Somlyai Dóra.

A Mol tájékoztatása szerint az általa fizetett bányajáradék 2007-ben mintegy 100 milliárd forint volt, amelyből 66 milliárd forintot a gázár kompenzációs kasszába kell befizetnie.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×