eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Az elnök hiánya nem veszélyezteti a Legfelső Bíróság működését

Nem veszélyezteti a Legfelsőbb Bíróság működését, hogy a testület elnökének 26-án lejár a mandátuma, a sikertelen tavaszi választás következtében pedig őszig nem is lesz utóda. Erről az Országgyűlés elnöke beszélt, miután búcsúlátogatáson fogadta hivatalában Lomnici Zoltánt.

Sikeresnek ítélte az Országgyűlés elnöke a Legfelsőbb Bíróság elnökének hatéves munkáját. Szili Katalin a parlamenti dolgozószobájában búcsúzott el Lomnici Zoltántól, és azt mondta, az elnök mandátuma alatt jöttek létre a táblabíróságok, aminek köszönhetően csökkent a legfelsőbb bírósági ügyek átfutási ideje, és a bírói képzés is megújult.

Bár Lomnici Zoltán mandátuma június 26-án lejár, egyelőre nincs utód, az államfő jelöltje, Baka András ugyanis nem kapta meg az Országgyűlésben a kétharmados többséget.

Az InfoRádió kérdésére, veszélyezteti-e a működést, hogy leghamarabb csak ősszel lehet meg Lomnici Zoltán utódja, Szili Katalin nemmel válaszolt.
Szili Katalin átvette az Országos Igazságszolgáltatási Tanács javaslatait az igazságszolgáltatási rendszer további modernizálására. A házelnök kifejtette, tavasszal már napirenden volt a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása, ősszel pedig új polgári törvénykönyvet terjeszt az Országgyűlés elé a miniszterelnök.

Lomnici Zoltán azt mondta, a hat év alatt nőtt a bírói munka színvonala is. "Nagyon fontos, hogy minden magyar bírónak van már számítógépe, tehát a Legfelsőbb Bíróság 200 ezres adatbázisát tanulmányozhatja a saját gépén, a dolgozószobájában. Az, hogy az elmúlt hat esztendőben 100 százalékkal nőtt a bíróságok költségvetése, nemcsak az informatika területén hozott eredményeket, hanem a munkakörülmények területén is, hiszen az épületek 36 százalékát tudtuk felújítani" - hangsúlyozta.

Lomnici Zoltán megismételte, nem vállalja újra az elnöki tisztséget, még akkor sem, ha Sólyom László köztársasági elnök újrajelöli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×