eur:
385.48
usd:
354.41
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

"A betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány" - a nap legfontosabb hírei

A Semmelweis Egyetem főnővére szerint Magyarországon már a betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány. Csetneki Julianna az országos ápolói fórumon az InfoRádiónak azt mondta: továbbra is fontosnak tartja kormánybiztos kinevezését a területre. A főnővér beszámolt arról is, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy az ápolók helyzetét ismét rangjának megfelelően kezeli a tárca.

A Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádiónak kiemelte: a terület a pályaelhagyás és az érdektelenség miatt annyira elnéptelenedett, hogy katasztrófahelyzet alakult ki. Tulassay Tivadar hozzátette: az ápolói szakma a közalkalmazotti rangsor utolsó helyén áll, így egyáltalán nem vonzó.

A Külügyminisztériumba kérették a szlovák nagykövetet

A Külügyminisztériumba kérették Szlovákia budapesti nagykövetét Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének legújabb magyarellenes kijelentései miatt. A szlovák politikus szombaton ugyanis "lovas bohócnak" nevezte Szent Istvánt. Szentiványi Gábor külügyi szakállamtitkár elmondta: a következő hetekben, hónapokban nem lesz magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó, ehhez érdemi haladást kellene elérni a kétoldalú kapcsolatokban. Korábban élesen bírálta a magyar külügyminisztert a Ján Slota vezette magyarellenes szlovák kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke. Anna Belousovová égbekiáltó, álságos pimaszságnak nevezte Göncz Kinga kijelentését, amelyben - szerintük - a magyar külügyminiszter a Magyar Gárdával hasonlította össze a szlovák pártot.

OÉT: bírálatok az Új Tulajdonosi Programnak

A munkáltatói és a munkavállalói oldal is kritizálta a kormány Új Tulajdonosi Programját az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője azt mondta: nem szabadna azt az illúziót kelteni, hogy az állampolgárok nagy része tulajdonhoz juthat a programnak köszönhetően.

A MeH a roma nyelvekért

Öt éven belül az összes magyarországi közintézményben lennie kell olyan munkatársnak, aki beszéli a beás és a romani nyelvet - közölte a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára. Gémesi Ferenc hozzátette: a 2 cigány nyelv használatának kiterjesztéséről törvényjavaslatot nyújt be a kormány.

Konszenzus - nyolc pontban


Nyolc, az önkormányzatok életét alapvetően megváltoztató kérdésben jutott konszenzusra a kormány a hét önkormányzati szövetséggel, további két kérdésben pedig megpróbálnak a következő egy hónapban egyezségre jutni - közölte Bajnai Gordon leköszönő önkormányzati miniszter. A szocialista politikus az egyeztető fórum után elmondta: a javaslatokat benyújtják az Országgyűlés elé, és még idén törvény születhet róluk.

"A kormány ne emelje a gáz árát!"

A Fidesz-KDNP felszólítja a kormányt, hogy ne emelje újra a gáz árát - közölte a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője. Soltész Miklós elmondta: szeretnék, ha a kabinet hat év alatt nem emelné duplájára a gáz árát, hiszen az ország - szerintük - egyre mélyülő válságban van. Az ellenzéki képviselő elmondta, hogy a gáz ára hat év alatt 88,3 százalékkal nőtt, és a kormány kilenc alkalommal határozott a tarifa emeléséről.

BKV-sztrájk: a szakszervezetek feltételei

Megállapodás-tervezetet adott át a BKV vezetőségének a sztrájkbizottság. A testület szóvivője az újabb tárgyalások után az InfoRádióban azt mondta: a javaslat csak a kormány és a főváros számára a múlt hónapban átnyújtott csomaggal együtt érvényes, ezért megtartják május 27-től a többnapos sztrájkot, ha nem teljesül valamennnyi követelésük. A BKV a jövő keddi egyeztetésen válaszol a javaslatokra. Nemes Gábor hangsúlyozta: a munkáltatónak a többi között vállalnia kellene, hogy felfüggeszti a tervezett létszámleépítéseket, és a szakszervezetekkel közösen feltárja a cég működési problémáinak valós okait. Hozzátette: emellett azt várják a BKV-tól, hogy ne adjon bérbe több járatot, és ne adjanak el telephelyeket.

2006-os zavargások: két rendőr ellen indult büntetőeljárás

Két rendőrt felmentett, egyet próbára bocsátott a 2006 őszi budapesti zavargások miatt indult két büntetőeljárásban a Fővárosi Ítélőtábla. A jogerős döntések indoklásában elhangzott, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a sértettekkel rendkívül durván bánó személyek az eljárás során ismeretlenek maradtak, és a bíróság csak azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akiket az ügyészség megvádolt.

Csehországban terjeszkedik a MOL

Engedélyezte a vegyesvállalat alapítását a MOL és a Cseh Energetikai Művek számára az Európai Bizottság. A két cég tavaly jelentette be, hogy közösen akar gázalapú erőműveket építeni Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában.

Megzavarta az érettségit az Infoparkban talált bomba

Megzavarta az érettségit a fővárosban, hogy az Infoparkban talált bomba miatt egy időre lezárták a környéket. A közlekedési nehézségek miatt nem érkezett meg időben néhány vizsgázó. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint, ha a diákok valóban lekésték az írásbelit, akkor a vizsgaszabályzat alapján az igazgató pótló vizsgát engedélyezhet számukra.

Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×