eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Csendben dagad a mézhamisítási botrány

Továbbra sem kommentálja az Aranynektár Kft. tulajdonosa a cége elleni mézhamisítási vádakat. Takács Ferenc dunavarsányi üzemét - Magyarország legnagyobb mézkészítmény-gyártóját - ideiglenesen bezáratta a hatóság, mert az ott talált anyagok és technológiák arra utalnak, hogy a cég a mézet és a nyilvántartásokat is meghamisította. Egyelőre nem lehet találni olyan méhészt, aki kommentálná az ügyet, ami érthető, hiszen néhány hónap múlva el kell adniuk a mézet valakinek. Az országos főállatorvos azonban megerősítette az InfoRádió és a HVG egybehangzó értesüléseit.

Vége az édes életnek?

Az Aranynektár Kft. 733 millió forintos beruházással felújított dunavarsányi üzemét tavaly szeptemberben Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter avatta fel. Évi 7-8 ezer tonnás kapacitásával ez a legnagyobb mézfeldolgozó üzem Magyarországon, Európában pedig benne van az első tízben. A cégnek sokáig nagyon jól ment, állami támogatásokat és Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegyet is kapott.

Ez a sikersorozat ért véget most. Az agrárminisztérium, a vám- és pénzügyőrség, valamint az APEH - más cégek után - közös ellenőrzést tartott az Aranynektárnál is. Süth Miklós országos főállatorvos az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban elmondta, hogy élelmiszerhamisítással gyanúsítják a céget, ezért értesítették a rendőrséget, az üzemet pedig ideiglenesen bezárták.

Méz méh nélkül


A történet megértéséhez tudni kell, hogyan készül a méz. A méh nektárt gyűjt, amit a gyomrában egy enzim bont szét fruktózra (tehát gyülmölcscukorra) és glükózra (tehát szőlőcukorra). Erre azonban a mézhamisítók már mesterséges úton is képesek, csak ők répacukrot használnak hozzá. Tehát ahogy máshol a szőlő kiiktatásával készül bor, ebben az esetben a méh mellőzésével állítanak elő mézet. Ezt a gyanút erősítette meg, hogy a cégnél az előbb említett természetes enzimmel megegyező mesterséges fehérjét, valamint pollent és cukrot foglaltak el a razzia során.

Hogy valóban mézet hamisított-e a cég, az akkor derül ki, amikor összehasonlítják a termelőktől felvásárolt és a külföldre eladott méz mennyiségét. Ha az utóbbi jóval több, mint az előbbi, akkor nyilvánvalóan mesterségesen állították elő. Süth Miklós országos főállatorvos szerint erre megvan az esély.

A papírok is hamisak lehetnek

Az InfoRádió és a HVG egybehangzó értesülése szerint a hamis mézen elért nyereség és a cukor áfájának visszaigénylése több milliárdos csalássá hízlalhatja az ügyet. A gyanú szerint ugyanis az Aranynektár papíron szirupot adott el külföldre, amit a külkereskedelmi statisztikában mézként tüntetett fel, itthon viszont cukorként tartott nyilván. Ezzel a fiktív importtal hozhatta egyensúlyba a termelőktől felvásárolt méz mennyiségét az eladott termék mennyiségével.


Vajon mi van benne?

(képünk illusztráció)

Az biztos, hogy mézügyben nem tiszta valami - valószínűleg éppen maga a méz. Az Országos Méhészeti Egyesület tavaly májusban a brémai székhelyű Applica laboratóriumban, közjegyző által hitelesített vizsgálatot végeztetett kilenc nagy élelmiszer-áruház termékeiről. Bross Péter elnök szerint a vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a Magyarországon kapható mézkészítmények hetven százaléka hamisított, mert cukor hozzáadásával készült. Klenácz József, az egyik érintett üzem vezetője szerint az egyesület vizsgálata nem hiteles.

No comment

Az InfoRádió most ismét megkereste az Országos Méhészeti Egyesület elnökét, Bross Péter szerint azonban hírzárlat van az ügyben, ezért ő nem tud semmit. Az Aranynektár működésének felfüggesztése miatt egyelőre nem aggódnak a méhészek, mert a mézet csak nyár elején kell eladniuk, addig pedig még újra megkezdheti működését az ország legnagyobb felvásárlójaként jegyzett Aranynektár.

Az InfoRádió többször megkereste Takács Ferencet, az Aranynektár Kft. tulajdonosát. A cégvezető először néhány nap türelmet kért, majd nyilatkozatot ígért, de végül meggondolta magát és nem adott interjút.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×