eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Nulláról kezdhetjük a gondolkodást az egészségügyi reformról"

Németh György közgazdász szerint jó irányba mutat az MSZP javaslata az egészségügyi rendszer regionalizálásáról. A szakértő úgy véli: kulcskérdés, hogy milyen szintű informatikai és ellenőrző rendszert hoznak létre, valamint mennyiben centralizálják az egészségügyi intézmények kapacitásáról szóló döntéseket. Kereszty Éva orvos-jogász szerint a szocialisták által javasolt rendszer azzal, hogy megtöri az Országos Egészségbiztosítási Pénztár monopóliumát, sokkal jobban szervezett ellátást garantál, ha valós hatalmat a regionális pénztárak kezébe.

Szerencsés helyzetben vagyunk, nulláról kezdhetjük a gondolkodást az egészségügyi reformról - mondta az InfoRádiónak Németh György közgazdász.

A szakértő szerint jó irányba mutat az MSZP javaslata az egészségügyi rendszer regionalizálásáról, sok kérdéssel azonban még komolyan foglalkoznia kell az illetékes minisztériumnak.

Ilyen például, hogy hogyan álljanak fel az informatikai és ellenőrzési rendszerek - tette hozzá Németh György, aki szerint ez az egészségügyi reform egyik kulcskérdése.

A közgazdász rámutatott: a rendszerváltozás során mindenkibe beleivódott az a liberális tabu, amely szerint nem szabad centralizálni, a gazdaság szereplőinek - még akkor is, ha ezek kórházak, rendelőintézetek - maguknak kell meghozniuk a különböző döntéseket.

Az egészségügyi reform keretében meg kell teremteni az intézmények kapacitásainak szabályozását, a központi tervezés elemeit megfelelő módon visszahozva - hangsúlyozta a szakértő.

Németh György szerint egyelőre nem tisztázott, hogyan működnek majd együtt a regionális pénztárak, mely szervezet koordinálja majd azokat, és milyen, őket ellenőrző apparátusok jönnek majd létre.

Túlközpontosítva

Kereszty Éva orvos-jogász szerint a jelenlegi egészségügyi rendszer túlcentralizált, amelyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyeli és gyakorolja a jogokat.

A volt egészségügyért is felelős helyettes államtitkár szerint a minden ízében szabályozott rendszer megbontásával, a decentralizáció kialakulásával jobban lehetne alkalmazkodni a regionális szükségletekhez, igényekhez.

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy a regionalizáció ne csak formális legyen, az egyes területek kapjanak valódi mozgásteret, enélkül ugyanis semmi sem változik.

Kereszty Éva elmondta: ha a pénztárak valóban állami tulajdonban maradnak, fel lehet oldani azokat a korlátozásokat, amelyeket a tőke elszabadulását megakadályozandó helyeztek el a rendszerben.

Életképes az új javaslat

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint életképes az MSZP új javaslata a regionális pénztárakról, amennyiben a változtatás nem csak papíron jelent decentralizációt.

A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház foigazgatója hozzátette: a jelenlegi helyzetben a szocialista képviselők nem dönthettek másként, minthogy új egészségügyi modellt alkotnak a szakma bevonásával.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×