eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

KRESZ: csökkenhet az autósok mérlegelési lehetősége

Elkészült az új KRESZ tervezete, amelyben a Nemzeti Közlekedési Hatóság csökkentené az autósok mérlegelési lehetőségét a sebesség megválasztásakor - derül ki a Népszabadságból.

A mai sebességhatárokat nem változtatják meg, de a keskeny utakon, ahol nincs két külön sáv felfestve , 90 helyett csak 70-nel lehetne hajtani. Esőben, vagy, ha bármilyen oknál fogva vizes az útburkolat, autópályán 130 helyett csak maximum 110-zel, autóúton 90, és egyéb, nem lakott területen fekvő utakon legfeljebb 70-nel hajthatnának az autósok.

Komárom-Esztergom megye a saját vagy a környékbeli gazdák kezében szeretné tudni a Bábolna Zrt.-hez tartozó földeket, illetve a ménesbirtokot, a MAGOSZ azonban attól tart, hogy a kormány egy-két befektetőcsoporthoz szeretné juttatni a vagyont - olvasható a Magyar Nemzetben.

A hét végén jár le az egyesített Szent János Kórház főigazgatói posztjára kiírt pályázat, amelyre még senki nem jelentkezett, de ketten biztosan pályázni fognak - írja az index.hu. Az intézmény jelenlegi megbízott igazgatója, Badacsonyi Szabolcs, és Pintérné Gönczi Ágnes, a nyíregyházi kórház korábbi vezetője várhatóan indul a posztért.

Az új áfatörvény szerint január óta az egyet fizet, kettőt kap típusú engedmények után a kereskedőknek extra áfát kell fizetniük, ez pedig elsősorban az adminisztráció - és nem a kiadás - miatt lehet gond - közli a Napi Gazdaság. Ha nem hajlandó extra nyilvántartást vezetni a bolt, akkor vagy bízik abban, hogy az adóhatóság ezzel a speciális kérdéssel nem foglalkozik majd, vagy pedig kitalál más vevőcsábító ajánlatot. Árulhatja például fél áron a terméket - így ugyanis nem kell az áfát felszámolni -, de más megoldást is választhat: a kettőt egy áráért helyett hármat kettő áráért ajánlattal hozakodhat elő.

A következő két évben legalább 400 bankfiók megnyitása várható Magyarországon - derül ki az érintett piaci szereplők által közölt adatokból. A statisztikai adatok alapján az igyekezet nem tűnik túlzottnak: míg hazánkban 2006 végén 144 értékesítési egység jutott egymillió lakosra, addig az euróövezetben több mint 500. A fióknyitási hullám ugyanakkor nem egyenletes: egyes bankok már a fejlesztési folyamat vége felé tartanak, mások viszont néhány év alatt akár dupláznák is hálózatukat - tájékoztat a Világgazdaság.

Márciusban folytatódhatott az infláció lassú apadása. A portfolio.hu felmérése szerint a tavasz első hónapjára 6.8 százalékos fogyasztói árindexet vár a piac. A hivatalos adat pénteken jelenik meg. Eközben tovább emelkedett az év végére adott előrejelzések konszenzusa. Év végére immár 5 százalék körüli inflációra számítanak az elemzők, akik abban sem bíznak, hogy 2009 végére a jegybank elérheti a 3 százalékos inflációs célját.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×