eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Májusban hozzányúlnak az egészségbiztosításhoz

Májusban hatályon kívül helyezi az önálló szocialista kormány az egészségbiztosítási törvény több paragrafusát. Ezt az MSZP frakcióvezetője jelentette be a képviselőcsoport ülése után. Lendvai Ildikó közölte: a kabinet széleskörű egyeztetés után új biztosítási modellt terjeszt a parlament elé. Mint mondta: régiókra bontják az állami egészségbiztosítási pénztárat, de nem vonnának be a rendszerbe magántőkét. A politikus hangsúlyozta: olyan megoldást szeretnének, amelyet a szakmai szervezetek is támogatnak. Az új modell kidolgozásával megbízott politikai munkacsoport vezetője, Kökény Mihály arról beszélt, hogy terveik szerint az új rendszer 2009-től működne.

Lehetségesnek nevezte a 4 százalékos társasági különadó és az egységes 1.950 forintos egészségügyi hozzájárulás eltörlését a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén ugyanakkor azt mondta: a szigorú költségvetési politikából nem szabad engedni. A kormányfő hangsúlyozta: sem politikai, sem társadalompolitikai szempontból nem látja kivitelezhetőnek a jóléti rendszerek radikális átalakítását, illetve a lakossági adóterhek növelését.

A Fidesz a stabilitásról

Elengedhetetlennek tartja a hitelesség, a stabilitás és a kiszámíthatóság mielőbbi visszaállítását a gazdaság növekedéséhez a Fidesz elnöksége. A testület az elmúlt hét belpolitikai eseményeit értékelve ismét úgy vélte: egy szocialista kisebbségi kormányzás nem lesz képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a gazdasági stabilitást többségben sem tudta megteremteni a kormány, miközben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hiteltelenség jelképévé vált.

Mégsem vállalja a főváros vezetése által kért sztrájkmoratóriumot a BKV-nál lévő valamennyi szakszervezet. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakaszervezeti Szövetségének elnökhelyettese korábban még azt mondta: nem lesz újabb munkabeszüntetés, amíg ki nem derül, hogy a társaság megkapja-e a főváros által kért 18 és fél milliárd forintos idei, plusz állami támogatást.

Nemes Gábor, egy másik nagy, reprezentatív érdekképviselet szóvivője ezzel ellentétben később azt közölte: nem vállaltak semmilyen sztrájkmoratóriumot; további lépéseiket a szerdai tárgyalástól teszik függővé.

A sztrájktörvény azonnali módosítását indítványozza a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, hogy az ország lakossága biztosan hozzájuthasson a megfizetett alapvető közszolgáltatásokhoz. Dávid Ferenc, a szövetség főtitkára az InfoRádióban hangsúlyozta: tiszteletben tartják a munkavállalók sztrájkhoz való jogát, de elleneznek minden törvénysértő, a vállalkozásoknak és a lakosoknak nagy kárt okozó magatartást.

A romák világnapja

A romák nemzetközi együttműködését is szükségesnek tartja életfeltételeik javításához a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Kállai Ernő a romák világnapján kiadott közleményében azt írja: ismét meg kellene vizsgálni, valóban megfelelőek-e a felzárkóztatás érdekében eddig tett szociális és politikai lépések. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy nem az oktatás, hanem a tartós foglalkoztatás segítheti elő a romák valós társadalmi integrációját, ezért a kormányzatnak erre kell fektetnie a legnagyobb hangsúlyt.

Gázhálózatak, ha találkoznak

Magyarország és Horvátország két-három éven belül összekötné gázhálózatát, így elérhetővé válna a horvát folyékonygáz-terminál. Ezt azután jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy Budapesten tárgyalt horvát partnerével, Ivo Sanaderrel. A magyar kormányfő hangsúlyozta: a vezeték-hálózatok összekötése vállalatközi program, amelyben nem terveznek közvetlen kormányzati részvételt. A horvát miniszterelnök találkozott Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is, aki az Európai Néppárt alelnökeként támogatásáról biztosította Zágráb uniós integrációját.

Szlovén vétó?

Szlovénia kész megvétózni Horvátország uniós csatlakozását, ha továbbra sem sikerül rendezni a két ország határvitáját. Janez Jansa kormányfő emlékeztetett arra: a törvények értelmében az Európai Unió bővítését ratifikálni kell a ljubljanai parlamentben és szükség esetén népszavazást is ki lehet írni a kérdésben. A két volt jugoszláv tagköztársaság függetlenségük 1991-es kivívása óta vitatkozik egy több mint 600 kilométeres határszakaszról.

Esztergomi terror

Esztergomban felgyújtották hajnalban a polgármester autóját és épülő házát; senki nem sérült meg. Meggyes Tamás polgármester elmondta: a ház tetőszerkezete leégett, és megsemmisült az épület fából készült hátsó része is. Hozzátette: szerinte a gyújtogató nem üzenni akart, hanem kárt okozni.

Csoportos garázdaság, súlyos testi sértés és rongálás miatt indított eljárást a rendőrség, miután Nyírkátán rátámadtak egy sofőrre és utasára, akik autójukkal elsodortak egy 3 éves kisfiút. A gyermek súlyosan, az autó utasa és vezetője könnyebben sérült meg. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a baleset után a gyermek szülei és egy harmadik rokona támadta meg a sofőrt és utasát.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×