INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

Gyurcsány az egészségügyi hozzájárulás eltörléséről beszél

InfoRádió / MTI

Lehetségesnek nevezte a 4 százalékos társasági különadó és az egységes 1950 forintos egészségügyi hozzájárulás eltörlését a miniszterelnök.Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén ugyanakkor hangsúlyozta: a szigorú költségvetési politikából nem szabad engedni.

A kormányfő közölte: sem politikai, sem társadalompolitikai szempontból nem látja kivitelezhetőnek a jóléti rendszerek radikális átalakítását, illetve a lakossági adóterhek növelését. Gyurcsány Ferenc a jövő évi adóváltoztatások keretéről nem beszélt, de megerősítette, hogy az adómérséklés továbbra is a kormány célja.

A jelenlegi politikai helyzetet elemezve a miniszterelnök elmondta: ami gazdaságilag szükséges, azt társadalmilag most lehetetlen meglépni. "Az új helyzet abból adódik, hogy a szabaddemokraták radikálisabb átalakítást szorgalmaznak, a jóléti-szociális rendszer jelentős reformját, ami forrást teremt a nagyobb adóátalakításhoz" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki ezzel kapcsolatban Szlovákia példáját hozta fel, ahol 2000-2004 között nyolc százalékkal csökkent az újraelosztás mértéke.

A szocialista pártelnök hozzátette: az MSZP a folyamatos változtatások útjára kíván lépni, mivel látszik, hogy nincs politikai támogatottsága a jóléti rendszerek radikális átalakításának.

A miniszterelnök szerint a reformértékű lépések folytatódnak az egészségügyben is, például a szolgáltatások szektorsemleges vásárlásáról gondolkodnak. Ez azt jelenti, hogy az állami egészségbiztosító szolgáltatás vásárlása az állami és önkormányzati egészségügy mellett kiterjedhet a magánszolgáltatókra is. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "versenyezzenek értünk az egészségügyi szolgáltatók!".

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018