eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

BKV: mégsem vállalnak sztrájkmoratóriumot a szakszervezetek

Nem teljesítik a város vezetőinek kérését a BKV-szakszervezetek, hogy ne sztrájkoljanak addig, amíg megérkezik a válasz a levélre, amelyben az önkormányzat többlettámogatásért fordult a pénzügy-, a gazdasági és a kancelláriaminiszterhez - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakaszervezeti Szövetségének (TDFSZSZ) szóvivője.

Ha nem tudnak megegyezni szerdán a BKV vezetői és a szakszervezetek, akkor újabb, akár egész napos sztrájk lehet - mondta az InfoRádióban a reprezentatív érdekképviselet szóvivője. Nemes Gábor szerint eddig egy követelésük sem teljesült.

Hétfőn a BKV és a MÁV együttes sztrájkja megbénította Budapest közlekedését. A fővárosi közlekedési vállalat alkalmazottai mégsem értek el nagy eredményt az akcióval: továbbra sincs megegyezés az érdekképviseletek és a BKV vezetése között.

Az egyeztetések szerdán folytatódnak - mondta az InfoRádióban a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége szóvivője. Nemes Gábor hozzátette: a dolgozók ezt követően döntenek a továbbiakról.

A szóvivő nem zárta ki, hogy a következő egy-két hétben újabb munkabeszüntetésre is sor kerül, amely akár egész napos is lehet, hiszen az érdekképviseletek is belátják: a félnapos sztrájknak nem sok foganatja volt.

Mindez függ attól is, hogy a Pénzügyminisztérium hajlandó-e pluszforrásokat biztosítani a BKV-nak, Nemes Gábor információi szerint erre nem nagyon hajlik a tárca. "Az érdekképviseletek nem vállaltak semmilyen sztrájkmoratóriumot" - mondta el a szóvivő a szakszervezetek hétfői egyeztetése után.

A mintegy 20 BKV-szakszervezet hétfőn üzemkezdettől délután 13.00 óráig tartott munkabeszüntetést. A BKV-sztrájk alatt, a cég alvállalkozóival együtt, a normális szolgáltatás mértékének csak 7 százaléka üzemelt.

Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az önkormányzat nem tudja tovább növelni a BKV-nak nyújtott támogatását, a vállalat pedig az utasok biztonságának veszélyeztetése nélkül nem tud többet megtakarítani.

Ezért a fővárosban keletkező személyi jövedelemadóból a jelenlegi 1,2 százaléknál jóval nagyobb részesedést, a BKV évek óta változatlan állami támogatásának növelését és 18,5 milliárd forint idei állami pluszforrást sürgetett a főpolgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×