eur:
389.44
usd:
361.82
bux:
68636.63
2024. május 7. kedd Gizella

Ha szerencsénk lesz, csak kissé drágul az áram

A pénzügyminiszter szerint a Magyar Villamos Művek Zrt. a május eleji közgyűlésén dönthet Kocsis István vezérigazgató felmentéséről. Veres János a parlament költségvetési bizottsági meghallgatásán azt mondta: a kabinet előkészítette az új áramvásárlási szerződések nagy részét.

Nem az áram árának csökkenését, hanem annak szinten tartását vagy kismértékű emelkedését várja a Magyar Villamos Művek monopolhelyzetének megszüntetésétől a pénzügyminiszter.

A kormányszóvivő még március 11-én közölte: a miniszterelnök azt kérte Veres Jánostól, hogy hozza meg az ehhez szükséges személyi és strukturális változásokat.

"A kormányzati lépés célja, hogy belátható időn belül felszámolja a hazai árampiac monopolisztikus jellegét előidéző tényezőket. A lépések ugyanis lehetővé teszik, hogy olyan piaci folyamatok induljanak be, vagy erősödjenek meg Magyarországon, amelyek jobban érvényesítik a fogyasztók érdekeit" - fogalmazott Daróczi Dávid.

Veres János pénzügyminiszter szerint a közvetlen kiváltó ok az volt, hogy a jegybank jelentős inflációs kockázatot látott az áram árának várható alakulásában. A tárcavezető a parlament költségvetési bizottsága előtt azt mondta: a verseny kialakulása hosszú távon árcsökkenéshez vezethet; ezen túl további árcsökkentő lépésekre készül a kormány.

"Folytatunk jelenleg is tárgyalásokat annak érdekében, hogy nem magyarországi áramtermelő kapacitásokból tudjuk a magyarországi piaci kínálatot növelni, hiszen ha megfelelő mértékű kínálatot tudunk biztosítani, akkor az árak is kedvezőbben alakulnak számunkra" - fejtette ki a pénzügyminiszter.

Veres János beszámolt arról is, hogy két ponton tervezi módosítani a liberalizációt lehetővé tevő tavaly elfogadott törvényt: meg kell változtatni az áramaukció és a határkeresztező kapacitások szabályozását, bár a módosítás irányáról nem beszélt. Hozzátette: az MVM csoport feldarabolása és a cégek egyenkénti tőzsdére vitele nem jelenti azt, hogy a kormány ne tudna továbbra is beavatkozni az áram árának alakulásába.

Darabolni, értékvesztés nélkül

A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy jelen pillanatban két uniós eljárás is érinti az MVM-et. Az egyik a tröszt lehetőségét, a másik pedig a hosszú távú áramvásárlási szerződések lehetséges jogellenességét vizsgálja.

Utóbbival kapcsolatban Veres János közölte: két erőmű kivételével minden termelővel előkészítették már az új vásárlási szerződéseket, amelyek már feltehetőleg megfelelnek az uniós jognak.

Vita alakult ki a bizottsági ülésen az ellenzéki képviselők és a miniszter között az MVM tőzsdére viteléről is. A bizottsági meghallgatást kezdeményező Herényi Károly MDF-es frakcióvezető szerint jelen helyzetben 1000 milliárd forintos áron lehetne az MVM-et a tőzsdére vinni, a Paksi Atomerőmű és a rendszerirányító MAVIR nélkül viszont a Villamos Művek nulla forintot ér.

Veres János ezzel nem értett egyet, és hangsúlyozta: úgy kell átalakítani a Magyar Villamos Művek csoportot, hogy az állami vagyon ne csökkenjen. Az átalakítás fontos eleme Kocsis István vezérigazgató távozása is, amiről a cégcsoport május eleji közgyűlésén születhet döntés.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×