eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az SZDSZ ismét nemet mond - a nap legfontosabb hírei

Felelős, programokról szóló kormányzást tart szükségesnek Magyarországon a miniszterelnök; nem szavazza meg a pénztártörvény átalakítására vonatkozó szocialista javaslatot az SZDSZ; egy friss felmérés szerint tovább növekedett a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség. A nap legfontosabb hírei.

Programkormányzás

Felelős, programokról szóló kormányzást tart szükségesnek Magyarországon a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc Bukarestben, a NATO-csúcstalálkozó színhelyén úgy fogalmazott: minden pártnak világossá kell tennie elképzeléseit, és programokhoz kell keresni a belpolitikai megoldásokat, nem pedig fordítva. A miniszterelnök magyar újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: ma nem kisebbségi, hanem koalíciós kormány van Magyarországon, mert az MSZP-SZDSZ szerződést senki nem mondta fel. Gyurcsány Ferenc megerősítette: az a célja, hogy minél szélesebb és minél stabilabb parlamenti többsége legyen.

Liberális nem

Nem szavazza meg a pénztártörvény átalakítására vonatkozó szocialista javaslatot az SZDSZ. A párt közleményében azt írta: az egészségbiztosítási rendszer átalakításának az volt a célja, hogy a magánbefektetők megjelenése, a választás lehetőségének megteremtése és a kibontakozó verseny jobb minőségű ellátást eredményezzen, a szocialista javaslat alapján viszont nem lenne verseny. Az SZDSZ úgy véli: az MSZP tervezete mindössze annyi változást hozna, hogy egy helyett hét állami monopólium jönne létre.

Fölényes Fidesz-előny

A Századvég-Forsense legújabb felmérése szerint a Fidesz a biztos szavazó pártválasztók körében több mint kétharmados támogatottsággal rendelkezik, az MSZP viszont továbbra is mélyponton áll; a két nagy párt támogatottsága közti különbség növekedett. A Fidesz a biztos szavazó pártválaszók között 68, az MSZP 20 százalékon áll. A Századvég-Forsense ezer ember megkérdezésével, március 18-a és 31- között, tehát még a koalíciós válság kirobbanása előtt készített közvélemény-kutatása szerint a politikai aktivitás erősödésének fontos jele, hogy a megkérdezettek 41 százaléka sorolható a biztos szavazó pártválasztók kategóriájába. A friss adatok alapján az MDF támogatottsága ebben a körben eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ-é viszont nem haladja meg a 3 százalékot.

Szalámitaktika

A pénzügyminiszter szerint úgy kell végrehajtani a Magyar Villamosművek Zrt. szerkezeti átalakítását, hogy az ne járjon vagyonvesztéssel. Veres János az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén bejelentette: a szakemberek már vizsgálják a rendszerirányító MAVIR leválasztásának lehetőségét, Paks azonban a társaság tulajdonában marad. A szocialista politikus arról is beszélt, hogy már megkezdődtek a tárgyalások a magyarországi energiakínálat növeléséről. Mint mondta: külföldi kapacitásokat keresnek a technikai lehetőségek maximális kihasználásával. Veres János hangsúlyozta: amíg csak keresleti piac van, addig nem csökkennek az árak.Gyáravatás

Tatabányán hivatalosan is megnyitotta első európai, teljesen automatizált üzemét a japán Bridgestone. A világ első számú gumiabroncs-gyártójának 190 millió euróból épült gyárában 200 ember kap munkát.

Új elnök

Futó Pétert választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Az egyetlen jelöltként induló szakember, aki Széles Gábort váltotta a poszton, négy évig irányítja a szervezet munkáját. Vadász Péter társelnök elmondta: a szövetség vezetésébe beválasztották azoknak a magyarországi nagyvállalatoknak a képviselőit is, amelyek korábban aktívan nem vettek részt a szervezetben, így a 16 tagú alelnöki testület tagja lett Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója és Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese is.

NATO-bővítés

Bukarestben kivonul a NATO csúcstalálkozójáról a macedón küldöttség. Az ország külügyminisztere közölte: a döntés tiltakozás amiatt, hogy nem kaptak meghívást az észak-atlanti szervezetbe. A NATO-tagállamok vezetői, akik támogatták Horvátország és Albánia csatlakozását, Macedónia meghívását a görög-macedón névvita rendezéséig elhalasztották.

Célban a Verne

Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson a Jules Verne automatikus üzemmódban működő európai teherűrhajó. A Toulouse-i irányítóközpont beszámolója szerint a dokkolás rendben zajlott le. Az űrhajót március 9-én a Francia Guyana-i Kourouban lévő űrközpontból indították el; a jármű nagy mennyiségű vizet, élelmet, oxigént, tudományos berendezést és üzemanyagot szállított a Nemzetközi Űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×