INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"A hívek számára a legnagyobb öröm, hogy Jézus Krisztus feltámadt"

Infostart / InfoRádió
A húsvét a kereszténység meghatározó ünnepe. A Biblia szerint Jézus nagypénteki keresztre feszítése után vasárnap feltámadt; ez a nap a fény és az újjászületés jegyében telik, az egyház ünnepe ezt követően még ötven napig tart.

A húsvét vasárnapi szentmise teljes ünnepélyességgel, minden könyörgésében, imádságában hirdeti, hogy Jézus Krisztus feltámadt, a hívek számára pedig ez a legnagyobb öröm és ajándék - mondta az InfoRádiónak Verbényi István protonotárius kanonok.

A Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet igazgatója hozzátette: azt az ötven napot, amely húsvéttól pünkösdig eltelik, az egyház egyetlen napként ünnepli; ez leginkább a szentmiséken és a zsolozsmában használt könyörgésekből tűnik ki.

A húsvéti ünnepkör hagyományos jelentése megmaradt: ilyenkor még olyanok is elmennek a templomba, akik talán karácsonykor sem. Jézus feltámadásának ünnepét sokan nagyobb jelentőségűnek tartják, mint születésének napját - mondta Verbényi István.

Maga Szent Pál apostol is azt mondta: ha Jézus fel nem támadt volna, hiábavaló volna a min igehirdetésünk, és hiábavaló volna a ti hitetek - fűzte hozzá a protonotárius kanonok.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk