eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amikor az APEH is teljesen tehetetlen

Előfordul, hogy az adóhatóság sem képes behajtani a diákhitel-tartozásokat - mondta az InfoRádiónak az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályvezető-helyettese. Joóné Molnár Ildikó hozzátette: jelenleg több mint 4 ezer egykori diák ügye tartozik az adóhatósághoz, mivel azok nem fizették idejében a törlesztőrészleteket a Diákhitel Központnak.

Négyezer-ötvenegy volt diák több mint kétmilliárd forinttal tartozik a Diákhitel Központnak, az ő ügyüket az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal kezeli - mondta az InfoRádiónak az adóhivatal felszámolási és végrehajtási főosztályvezető-helyettese.

Az adósok közül a legtöbben Budapesten és Pest megyében, valamint az észak- és dél-alföldi régióban élnek - tette hozzá Joóné Molnár Ildikó.

Az APEH a bankszámlával rendelkező adósok bankjához azonnali beszedési megbízást juttat el, vagy letiltja jövedelmükből a tartozás összegét - magyarázta a felszámolási és végrehajtási főosztályvezető-helyettes.

A legtöbbjüknek azonban - fűzte hozzá Joóné Molnár Ildikó - se számlája, se jövedelme nincs, és megtalálni is nehéz őket, mivel megváltozott a címük.

2007-ben összesen 9800 nem törlesztő, volt diák ügyét kezelte az APEH, ezek közül több száz maradt nyitva ebben az évben - mondta a szervezet munkatársa, hozzátéve: a végrehajtási eljárások jelentős része eredményesen zárul, sokan pedig önként rendezik a tartozásukat.

Előfordul, hogy az adóhatóság sem tudja behajtani a diákhitel-tartozásokat, hiszen az adósok nem rendelkeznek semmiféle jövedelemmel. Ezekben az esetekben később újra próbálkoznak - közölte Joóné Molnár Ildikó.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×