INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Radikális tiltakozás az SZDSZ-ben - a nap legfontosabb hírei

InfoRádió / MTI
Felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében négy politikus, felgyorsítja a kormány a kiemelt projektek megvalósítását - a nap legfontosabb hírei.
Válság az SZDSZ-ben

Felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében Fodor Gábor. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter döntése addig marad érvényben, amíg a testület nem talál politikai megoldást a liberális párt tavaly márciusi tisztújító közgyűlésekor történt visszaélések nyomán kialakult helyzetre. A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy döntése összefüggene azzal, hogy Kóka János pártelnök azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat. Fodor Gábor hangsúlyozta: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi. Ezzel egyidőben Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is bejelentette, hogy felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében, mert a tavalyi tisztújító döntés kapcsán a szervezet nem hozta meg a szerintük szükséges politikai döntést.

Gyorsít a kormány

Jogszabályi változtatásokkal segítené a kabinet a kiemelt építési beruházások gyorsítását. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón a módosításokat azzal indokolta: ha nem indulnak újra gyors ütemben a beruházások, leépülnek az építőipari kapacitások is. A több mint 30 jogszabály-változtatás átfogja a teljes építési folyamatot, az előkészítéstől, az engedélyezésen át a közbeszerzésig és kivitelezésig. Bajnai Gordon bejelentette azt is, hogy a jelenlegi 7 kiemelt beruházás további 32-vel bővül, köztük van a Pécs 2010 projekt, több vasútvonal- és autópálya-építés. Hozzátette: a jövőben akár hetente kerülhetnek fel beruházások a kiemelt listára, de csak meghatározott méret felett.

Pozitív visszajelzés

Az eddigi visszajelzések szerint az MSZP tagsága támogatja Gyurcsány Ferenc kormányfő és pártelnök politikáját a szocialisták pártszavazásán - közölte az MSZP Országos Választmányának elnöke. Simon Gábor az InfoRádióban elmondta: a miniszterelnök által meghirdetett baloldali polgárosodás programjáról szóló voksolás csak véleménynyilvánító, és nem ügydöntő erejű, az eredményét pedig a március 29-ei pártértekezleten összegzik.

Távozik a kormánybiztos

Március 31-ei hatállyal lemondott az audiovizuális kormánybiztos és ezzel együtt a Miniszterelnöki Hivatalból is távozik. Sarkady Ildikó az InfoRádióban elmondta: a vezetése alatt álló csapat minden szükséges előkészületet megtett, most már a politikai erőkön a sor, hogy lépéseket tegyenek a médiarendszer újraszabályozása érdekében.Új poszton Gönczöl

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőpolitikai szakállamtitkárává nevezte ki a kormányfő Gönczöl Katalint, a tárca főtanácsadóját. A minisztérium tájékoztatása szerint a szakállamtitkár feladatai közé tartozik a többi között az új Büntető Törvénykönyv kodifikációjának szakmai koordinálása, valamint a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája megvalósításának irányítása.

Visszavont jelölés

Magyarország visszavonta Surányi György jelölését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöki posztjára - közölte a Pénzügyminisztérium szóvivője. Pichler Ferenc azt mondta: Magyarország támogatja az európai közös jelöltet, Thomas Mirow német pénzügyminiszter-helyettest azért, hogy ebben a kérdésben is érvényesüljön az európai egység.

BKV-sztrájk

Április 7-ére félnapos sztrájkot tervez a BKV egyik reprezentatív érdekképviselete, ha a cég vezetése nem vonja vissza járatritkítási terveit. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökhelyettese az InfoRádióban elmondta: a legfőbb kifogásuk, hogy veszélybe kerülne a járművezetők és a kiszolgáló személyzet állása; számításaik szerint ezer ember munkahelye is megszűnhet.

A rasszizmus ellen

A kisebbségi ombudsman szerint minden pártnak és politikusnak közösen kell fellépnie a rasszizmus és a szélsőséges tömörülések ellen. Kállai Ernő a rasszizmus elleni világnap alkalmából közzétett nyilatkozatában hangsúlyozza: ezt a fellépést Magyarországon is különösen időszerűnek érzi.

Húsvéti üzenet

A kormányfő szerint a múlt vitáinál fontosabbak a jövő ügyei, a megosztottságnál fontosabb az összefogás. Gyurcsány Ferenc kormánya nevében írt húsvéti üzenetében az ország megújulásának esélyét emelte ki.

Ellenőriznek

Fokozott ellenőrzéseket tart a fővárosban a rendőrség holnaptól hétfőig, az ittas járművezetők, a gyorshajtók és az agresszív vezetők kiszűrésére. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint az akció a közúti közlekedési balesetek megelőzését és a lopott járművek felderítését is szolgálja.

A címlapról ajánljuk