eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Élt egy évig - várhatóan ma dönt a Parlament a vizitdíj eltöréléséről

Alig több mint egy évig működött a vizitdíj és a kórházi napidíj rendszere. Az Országgyűlés várhatóan ma dönt a díjak eltörléséről. A kormány módosító indítványa értelmében április elsejétől már nem kell fizetni a háziorvosnál, illetve a kórházakban.

Tavaly február 15-én vezette be a kormány a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Az összeg - a szabályozás értelmében - a háziorvosoknál, illetve az intézményeknél maradt. A vizitdíjból és a kórházi napidíjból éves szinten körülbelül 20-22 milliárd forint bevétel származott.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: az indokolatlan gyógyszerfelírás és orvos-beteg találkozók számának csökkenése további 40 milliárd forint megtakarítást hozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára.

A betegeknek 300 forintot kellett fizetniük alkalmanként, illetve kórházi tartózkodás esetén naponta. A biztosítottaknak 600 forintba került, ha nem a lakóhelyük szerinti rendelőben vették igénybe a szolgáltatást. Akkor pedig 1000 forintot fizettek, ha beutaló nélkül mentek járóbeteg-szakellátásra, illetve ha nem ott vették igénybe az ellátást, ahová a beutalójuk szólt.

Egyharmad ment béremelésre

Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője úgy fogalmazott: "a vizitdíj nagyjából a rendelők bevételének negyedét adja, s lehetőséget teremt különböző eszközök vásárlása mellett a bérek emelésére is."

A törvény szerint a kórházaknak a vizitdíjból és napidíjból származó bevételek egyharmadát a dolgozók bérének emelésére kellett fordítaniuk.

Csökkent a hálapénz

Az egészségügyi miniszter szerint a vizitdíj és a napidíj egyik legfőbb előnye, hogy csökkentette a hálapénz mértékét. Állítását a Medián felmérésére alapozta, amely szerint tavaly április óta 30 százalékkal csökkent a hálapénz mértéke. A becslések szerint idén mintegy 21 milliárd forintot juttatnak a betegek paraszolvenciaként az orvosoknak.

A hálapénz visszaszorulásában szerepe lehetett a vizitdíj bevezetésének is - vélte Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója.

Az Országgyűlés várhatóan ma dönt a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről, a kormányfő által jegyzett javaslat április 1-jétől helyezné hatályon kívül a korábbi díjfizetésről szóló jogszabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×