INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Eledelként végezhetik a húsvétra kapott állatok

Infostart / InfoRádió
Húsvét után nagyon sok kutyát, macskát, nyulat, vagy kiscsibét hagynak az utcán vagy a szemetesben, mert felelőtlen gazdáik nem tudnak velük mit kezdeni - mondta az InfoRádiónak az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Seres Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnep alkalmával ne ajándékozzunk meggondolatlanul élő állatot senkinek.

Ma már nem csak nyulat, csibét, hanem kutyát és macskát is ajándékoznak húsvétra gyermekeiknek, családtagjaiknak, barátaiknak az emberek. A csibe az új élet, a megújulás jelképe, általában kosárban ülve, tojásokkal körülvéve láthatjuk a levelezőlapokon, ajándékokon.

A húsvéti ajándékhozó nyúl érdekes és némiképp furcsa hagyománya német földről honosodott meg Magyarországon a múlt században. Eredetére biztos és mindenkit meggyőző magyarázatot a német kutatók sem tudnak adni. Egyszerű tévedésre gyanakszanak: eszerint a tojáshozó császármadár, a Haselhuhn nevének lerövidülése volna a nyúl jelentésű Hase, ami a húsvéti nyuszi karrierjét elindította. De meggondolandó az is, hogy e szaporaságáról híres állat a természet ébredése idején termékenységi szimbólumként is megjelenhetett.

Ne ajándékozzunk élő állatot!

Mindezek tudtában érdemes felhívni arra a figyelmet, hogy miért ne ajándékozzunk a közelgő ünnepen a szeretteinknek állatokat.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a kapott állatok, az ünnepek után igen gyorsan "fényüket vesztik", és a kukákban vagy eledelként végzik.

A hétköznapi "használatkor" ezek az állatok előre nem látott problémákat okozhatnak, különösen a belvárosi, kerttel nem rendelkező lakásokban, valamint az állattartás komoly anyagi és időráfordítást is igényel - mondta Seres Zoltán az egyesület elnöke.

Az ünnepek után számtalan friss állattulajdonos keresi meg az állatvédő szervezeteket azzal, hogy nem tudnak mit kezdeni a kezdetben "helyesnek" vélt élőlényekkel, és kérik, hogy szállítsák el a kapott ajándékokat.

Az egyesület vezetője azt javasolja, hogy inkább csokoládéból formázott állatkákkal lepjük meg szeretteinket, mert ezzel nem okozunk senkinek semmilyen felesleges problémát.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk