eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Valamennyi előállítottat hazaengedték - a nap hírei

Mind a 24, szombaton előállított embert hazaengedték a hatóságok. Budapesten megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseiről. Kínában Tibet után más tartományokra is átterjedtek a zavargások. A nap legfontosabb hírei március 16-án.

Mind a 24, szombaton előállított embert hazaengedték a hatóságok - közölte Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tafferner Éva elmondta: azokkal szemben, akiket garázdaság vagy közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása miatt vittek be, megindították a szabálysértési eljárást. A szóvivő Budaházy Györggyel összefüggésben hangsúlyozta: a rendőrség vizsgálja a férfi beszédéről készült felvételeket, majd ezt követően döntenek arról, milyen büntetőjogi felelősség terheli a szónokot beszéde miatt. Hozzátette: a többi felvételt is elemzik, ezért nem kizárt, hogy további eljárások indulnak a március 15-én este történtek miatt. Tafferner Éva szólt arról is, hogy az esti zavargások során 3 rendőr és 8 civil sérült meg könnyebben, köztük újságírók és fotósok is.

Kész enyhíteni a rendezvényeket megzavarók elleni fellépésről szóló javaslatán a főváros V. kerületének polgármestere. A fideszes Rogán Antal az InfoRádióban azt mondta: miután eredeti indítványa sok vitát váltott ki, új javaslatot készít. Ennek értelmében hogy csak azokat tiltanák el a jövőben az utcai rendezvényektől, akik valóban kárt okoznak, azokat nem, akik esetleg tiltott eseményen vesznek részt. Hangsúlyozta: az indítvány sikere érdekében arra kéri az Országgyűlés elnökét, hogy függessze fel az eredeti törvényjavaslat tárgyalását. Hozzátette: azt szeretné, ha legkésőbb májusban a parlament elé kerülhetne a javaslat.

Budapesten katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseiről. A Dohány utcai zsinagóga előtt tartott ünnepségen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke azt mondta: 1848-ban a forradalom mellé álltak a zsidók is, mert úgy érezték, az egyenlőség eszméje rájuk is vonatkozik. Feldmájer Péter úgy fogalmazott: a zsidók tömegesen jelentkeztek a nemzetőrségbe, mert nem csak otthonuknak, hanem hazájuknak is tekintették ezt a földet.

Délután emlékeztek meg a cseh- és morvaországi magyarok az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról az esemény 160. évfordulóján. A nemzeti ünnep alkalmából a csehországi magyar szervezetek képviselői megkoszorúzták Prágában II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem emléktábláját.

Kolozsváron két román fiatalt gyanúsít a rendőrség azzal, hogy szombaton megvertek egy helyi magyar fiút. A hatóságok közölték: a 17 és 18 éves román fiatalember a feltételezések szerint akkor bántalmazta a magyar fiatalt, amikor piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával a helyi március 15-i ünnepségre ment. A magyar fiú állítása szerint egy szélsőségesen nacionalista román szervezet tüntetésén részt vevő fiatalok támadtak rá.Az erőszak és a gyűlölet ellen emelte fel szavát virágvasárnapi miséjében XVI. Benedek pápa a római Szent Péter téren. A katolikus egyházfő az iraki háború kitörésének közelgő ötödik évfordulójára utalva azt mondta: a törzseknek és vallási csoportoknak meg kell tanulniuk az együttélés szabályait. A virágvasárnap a kereszténység számára az a nap, amelyen Krisztus néhány nappal halála, illetve feltámadása előtt bevonult Jeruzsálembe. A mise olajfaágak körmenetével vette kezdetét a római Szent Péter téren, megnyitva ezzel a húsvétot megelőző nagyhetet.

Kínában Tibet után más tartományokra is átterjedtek a zavargások. A londoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért nevű szervezet arról számolt be, hogy Szecsuán-ban 7-en haltak meg, amikor a rendőrség a tömegbe lőtt. Egy másik civil csoport 13 halottról tud. Szecsuán mellett Csinghajban és Kanszuban is zavargásokká fajultak a tüntetések. Előzőleg nemzetközi vizsgálatot sürgetett a dalai láma a tiltakozó megmozdulások elfojtása miatt. A szellemi vezető kulturális népirtásnak nevezte a történteket. Az Indiában működő tibeti emigráns kormány adatai szerint az elmúlt napok erőszakos cselekményeinek 80 halálos áldozata és 72 sebesültje van. A kínai kormány 10 halottról számolt be.

A nemzetközi normákkal ellentétesnek tartja az iráni parlamenti választások lebonyolítását az Európai Unió. A közösség soros szlovén elnöksége közleményében úgy fogalmaz: a voksolás nem volt szabad és pártatlan, mert nem tette lehetővé a valódi versenyt. Szlovénia egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy az iráni hatóságok a reformerők több jelöltjét törölték a választási listáról. A pénteki voksoláson - az előzetes eredmények alapján - a konzervatívok kétharmados többséget szereztek a törvényhozásban. Ezzel Mahmúd Ahmadinezsád elnök szövetségeseié lesz a legnagyobb frakció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×