INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Március 15-e nosztalgiát jelent egy valaha létezett nemzeti egység iránt"

Infostart / InfoRádió
Az 1848-as forradalom sajátossága az volt, hogy először és utoljára teremtődött meg az a nemzeti egység, amely megteremthette volna a polgári Magyarországot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kulin Ferenc irodalomtörténész.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc sajátossága az volt, hogy először és utoljára teremtődött meg az a nemzeti egység, amely megteremthette volna a modern, autonóm, polgári Magyarországot - mondta Kulin Ferenc irodalomtörténész az InfoRádió Aréna című műsorában. Kiemelte: március 15-e nosztalgiát jelent egy valaha létezett nemzeti egység iránt.

Az irodalomtörténész hangsúlyozta: a nyugat-európai nemzetek nemzettudata és nemzeti ünnepe abban különbözik a magyartól, hogy a legtöbb helyen többé-kevésbé sikeresen lezajlott egy polgári forradalom, és erre épült rá a későbbi modern fejlődés. Ezzel szemben nálunk csírájában elfojtották ezt a kísérletet - tette hozzá.

A nemzeti ünnep fogalmához és az ünnepléshez hozzákapcsolódik a nosztalgia mellett egy önemésztő és önvívódással járó érzelem is - vélekedett Kulin Ferenc.

Az irodalomtörténész hangsúlyozta: 1848-ban Magyarországon a nemzettudat független volt a származástól vagy a nyelvtől. Kiemelte, hogy német fordításban terjedt a Nemzeti dal is, amelynek refrénjét szavalták magyarul.

Összefért a nem magyar nyelvűség és a magyarságtudat egymással - közölte Kulin Ferenc.

Hanganyag: Ignáth MárkA címlapról ajánljuk