eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az ünnepi beszédektől a rendbontásig - ez történt március 15-én

A reformkor tartalmát és a mának szóló tanulságait elemezték szombaton a szónokok a nemzeti ünnep alkalmából rendezett megemlékezéseken, amelyeket incidensek követtek Budapesten.

Gyurcsány Ferenc: a felemelkedéshez partnerség kell

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Művészetek Palotájában tartott esti, ünnepi díszelőadáson azt mondta: a nemzet felemelkedéséhez szükség van partnerségre. Hozzátette: a vezetők felelőssége, hogy ne diktáljanak olyan tempót, irányt, amelyet a nemzet nem képes követni.

A kormányfő azt mondta, ami a szabadságot illeti, Magyarországnak nincs oka panaszra, "más kérdés, hogy szabadnak lenni időnként átkozottul nehéz".

Az egység keresése közben el kell dönteni, hogy a "restség egységét, a félelem egységét, vagy az egymás ellen való küzdelem egységét, esetleg a nemzet felemelésének a progresszióban való közös egységét" keressük-e - tette hozzá.

Orbán Viktor: Magyarország feltaláta az alkotmányos népítéletet

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártja budapesti nagygyűlésén az 1848-as helytartótanácshoz hasonlította a jelenlegi magyar kormányt, amely sápadtan és reszketve oktatja ki népét, az Alkotmánybíróságot, a sajtót és az ellenzéket is.

Az ellenzéki politikus szerint az alig egy hete tartott népszavazás megmutatta, hogy Magyarország jobbat érdemel, olyan Országgyűlést és kormányzatot, amely méltó hozzá. Felszólította hallgatóit, hogy merjenek a jövő emberei lenni, ne essenek az erőszakos eseményeket provokálni akaró kormány csapdájába, ne hagyják el a törvényesség és az összefogás útját.

Demszky Gábort tojásokkal dobálták

Demszky Gábor budapesti főpolgármester a Fideszre és a népszavazásra utalva vont párhuzamot az 1848-ban történtek és a mai politikai helyzet között, amikor azt mondta: ma is vannak konzervatívok, akik szerint a magyarok önbecsülésének győzelmét jelenti, ha továbbra is minden terhet négymillió adó- és járulékfizetőre hárítunk rá.

Szerinte ma is vannak politikusok, akik "az ingyenes, de használhatatlan hajóhidat ajánlják nekünk, a hídpénz és a Lánchíd helyett, vagy azt mondják, hogy hídpénz nélkül is lehet Lánchidakat építeni, mondjuk lottóbevételekből".

A főpolgármester beszédét kiabálások zavarták meg, Demszky Gábort többen tojással dobálták meg.Szili Katalin: a reformnak nincs meg minden feltétele

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Hajdúdorogon beszélt arról, hogy a történelem az igazi reformkorszakokat nem attól nevezi annak, hogy a kortársak éppen annak tartották-e vagy sem. Szerinte az egész nemzet életét érintő reformokat csak a társadalom java részének támogatottságával, kellő szakértelemmel és hiteles emberekkel lehet véghezvinni.

"Ezek nélkül az elszánás erőlködéssé, kapkodássá, a hangzatos szavak pedig karikatúrává torzulnak. 1848 azonban arra buzdít minket, hogy mindez nem lehetetlen" - vélekedett Szili Katalin. Hozzátette: "szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy ma nincs meg a sikeres reformokhoz szükséges három feltétel".

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke Isaszegen mondott beszédet. Az MDF elnöke aláhúzta: a 160 évvel ezelőtt kezdődő forradalmat az óriások teremtették. Ma pedig szinte minden nap kiáll elénk valaki, aki azt harsogja, hogy új reformkorban élünk. Felemlegeti a régi nagyokat, de szavai üresen csengenek, mert hiányzik belőle a valódi karakter, a történelemformáló alkat és a nemes politikai szándék.

Veres János pénzminiszter azt mondta, Kossuth az akkori vitákban reformpárti volt. "A vita (...) arról szólt, hogy szükségesek-e, lehetségesek-e, megvalósíthatóak-e azok a reformok, amelyek át fogják alakítani a magyar társadalmat egy modern polgári társadalommá" - mondta.

A rendőrség komoly erőkkel vonult fel

A fővárosban a központi hivatalos rendezvények helyszínét kettős kordonnal zárták el a rendezők.

A nemzeti lobogó reggeli felvonását néhány százan kisérték figyelemmel a Kossuth Lajos téren, a külső kordonon kívülről mintegy százan - főként az elmúlt másfél év budapesti utcai tüntetésein megismert személyek - kiabáltak, fütyültek és pfujoltak folyamatosan.A radikális érzelmű ünneplők kora délelőtt a Szabadság téren, a Hazatérés templománál gyülekeztek, majd onnan vonultak a Múzeumkerthez, ahol néhány ezer ember volt kíváncsi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén rendezett kulturális műsorra.

A Magyar Gárda alakulatát követő felvonulók egy része tett egy tétova kísérletet a Kálvin téren felállított kordon megbontására, de hamarosan felhagytak ezzel és csatlakoztak a többiekhez, akik előbb a Fővám téren hallgattak meg több szónoklatot, majd a Március 15. térre, a Petőfi-szoborhoz meneteltek.

Este nyolc óra után kezdődött a rendbontás

A rendőrség valamennyi budapesti helyszínt komoly erőkkel biztosította; a legjelentősebb rendőri felvonulást a Blaha Lujza téren tapasztalták.

Este nyolc óra után több száz, több száz, arcát sállal eltakaró, csuklyás kabátot viselő rendbontó indult a Blaha Lujza térről a Petőfi híd irányába, sokan Molotov-koktélokat cipelnek hátizsákjukban. A randalírozók Toroczkai László és Budaházy György felszólítására indultak el a Művészetek Palotája felé, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott beszédet az ünnepi díszelőadáson.

Az Index tudósítása szerint a csoport agresszívan viselkedett; megvertek egy fotóst és tudósítójukat megrugdosták.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×